20 Ιούνιος 2019, 13:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2019, 15:21

Ανοιχτά της Καρπασίας το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

  • Η Κύπρος καταδικάζει την τουρκική γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας
    (Φωτ.: Twitter / Havadis)

Ανοιχτά της χερσονήσου της κατεχόμενης Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο αναμένεται να φτάσει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που απέπλευσε σήμερα με κάθε… επισημότητα από τη Γιάλοβα στη θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς οι τουρκικές Αρχές διοργάνωσαν φιέστα παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει να τρυπά στις αρχές Ιουλίου με την άδεια του ψευδοκράτους, και ότι το «Φατίχ» που είναι δυτικά της Πάφου θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στα τέλη του ίδιου μήνα.

Τον προορισμό του «Γιαβούζ» αποκάλυψε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της TPAO, της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών. Σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ θα βρίσκεται για περίπου τρεις μήνες στην περιοχή και θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται με την προοπτική να αποκαλυφθεί κάποιο κοίτασμα, αλλά εντάσσονται στην αλυσίδα των προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γι’ αυτό και ζητά διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως, η εκδήλωση για την αναχώρηση του δεύτερου γεωτρύπανου ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα έμμεσο μήνυμα της Άγκυρας στους Ευρωπαίους ηγέτες που σήμερα και αύριο συνεδριάζουν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στην οποία Αθήνα και Λευκωσία έχουν κοινή γραμμή.

Στα χέρια των «28» βρίσκεται ήδη το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο παγώνουν οι συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση και παράλληλα ζητείται από την Κομισιόν να πάρει μέτρα για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο.