13 Μάρτιος 2014, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:28

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων Αγίων Θεοδώρων από του Πόντιους Σύρου

  • Υποδοχή Ιερών Λειψάνων Αγίων Θεοδώρων από του Πόντιους Σύρου

Παρ΄ όλο το έντονο κρύο που επικρατούσε την Κυριακή 9 Μαρτίου,ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου υποδέχθηκε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοδώρων Τήρωνος και Στρατηλάτου

Τα Ιερά Λειψάνων, διακομίστηκαν από τον Ι.Ναό του Αγίου Ευσταθίου Περισσού ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στα Λαζαρέττα και μετά την τέλεση Δοξολογικής Δέησης, μεταφέρθηκαν λιτανευτικά στον Ι.Ν του Αγίου Ελευθερίου, όπου τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός .

Την πομπή ακολούθησαν μέλη του συλλόγου μας κρατώντας τη σημαία του Πόντου. Ως γνωστόν οι Αγιοι Θεόδωροι κατάγονταν από πόλεις του Εύξεινου Πόντου.

Ο Αγιος Θεόδωρος Τήρωνος καταγόταν από την Αμάσεια του Εύξεινου Πόντου . Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων. Εζησε και μαρτύρησε ως στρατιωτικός.

Η Αμάσεια ήταν η πατρίδα του μεγάλου γεωγράφου Στράβωνα. Ιδιαίτερα όμως η πόλη αυτή μας είναι γνωστή για τα φριχτά (δικαστήρια ανεξαρτησίας) του Κεμάλ και τις εξοντωτικές φυλακές που στήθηκαν και χτίστηκαν εκεί ειδικά για την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου. Από το Γενάρη του 1921 μέχρι την ανταλλαγή (1923) πέρασαν από τις υγρές φυλακές της Αμάσειας όλοι οι Έλληνες που διακρίνονταν στο εμπόριο, στον πλούτο, στις επιστήμες, στη κοινωνική ζωή και προέρχονταν απ’ όλες τις περιοχές του Πόντου.

Το Σεπτέμβρη του 1921 καταδικάστηκαν με σύντομη και συνοπτική διαδικασία, και εκτελέστηκαν (δι’ αγχόνης) στο κέντρο της πόλης οι Έλληνες καθηγητές και μαθητές του ελληνοαμερικανικού κολεγίου Μερζιφούντα. Γνωστή επίσης είναι η ιστορία της Ελληνικής αθλητικής ομάδας ΄΄Πόντος΄΄ του κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα. Με μόνη την κατηγορία ότι οι αθλητές του συλλόγου φορούσαν φανέλες με οριζόντιες λευκές και γαλάζιες ρίγες που θύμιζαν την ελληνική σημαία, λευκά παντελονάκια και στο στήθος είχαν ζωγραφισμένο το ελληνικό γράμμα "Π", απαγχονίστηκαν από του Τούρκους.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάϊτα του Πόντου. Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Η Ευχάιτα ήταν βυζαντινή πόλη στον Εύξεινο Πόντο, στη θέση του σημερινού Avkat. Ηταν μια από τις πόλεις του δυτικού τμήματος του Ελενόποντου (ονομάστηκε Ελενόποντος προς τιμή της μητέρας του Μ. Κωνσταντίνου Ελένης) . Τα έργα του μητροπολίτη της , Ιωάννη Μαυρόποδος, δείχνουν ότι το πανηγύρι που γινόταν στην πόλη προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου ήταν το πλαίσιο ενός πολυάνθρωπου παζαριού, στα μέσα του 11ου αιώνα.

Πηγή: syllogospontionsyrou.blogspot.gr