20 Ιούνιος 2019, 10:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2019, 11:27

Απτόητη η Τουρκία: Τελετή αποχώρησης για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

  • Απτόητη η Τουρκία: Τελετή αποχώρησης για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
    Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ (φωτ.: Twitter / Fatih Dönmez)

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ θα γίνει σήμερα η τελετή… αποχώρησης του «Γιαβούζ», του πλωτού γεωτρύπανου που θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Το «Γιαβούζ» βρισκόταν για επισκευές, και, όπως είπε ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοινώνοντας ότι το «Φατίχ» εργάζεται ήδη δυτικά της Πάφου, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει να τρυπάει στις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος βρίσκεται σε περιοχή για την οποία έχει δώσει άδεια το ψευδοκράτος.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έγραψε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της χώρας είναι έτοιμο να παρουσιάσει στον τουρκικό λαό τους υπόγειους πόρους.

Η φιέστα που θα διοργανωθεί για το «Γιαβούζ» ερμηνεύεται από πολλούς ως μια έμμεση πρόκληση της Άγκυρας απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες που σήμερα και αύριο συνεδριάζουν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Στα χέρια των «28» βρίσκεται το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο παγώνουν οι συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση και παράλληλα ζητείται από την Κομισιόν να πάρει μέτρα για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.