20 Ιούνιος 2019, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2019, 09:13

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα 10 χρόνια με δωρεάν είσοδο

  • Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα 10 χρόνια με δωρεάν είσοδο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τα 10 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης, το πολιτιστικό ίδρυμα που έχει ήδη καταφέρει να θεωρείται από Διεθνές Συμβούλιο Μουσείο (ICOM) ένα από τα πέντε σημαντικότερα του κόσμου. Περίπου 14,5 εκατ. επισκέπτες έχουν θαυμάσει τις συλλογές και τα εκθέματά του, ενώ τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι από την 1η Ιουνίου 2018 έως τις 31 Μαΐου 2019 το επισκέφθηκαν 1,8 εκατ. άνθρωποι.

«Βασικός στόχος είναι οι επισκέπτες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Αύριο θα ανοίξει και ο νέος όροφος με την επιτόπια ανασκαφή, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μια εικόνα για το πώς ήταν μια αθηναϊκή γειτονιά στη σκιά της Ακρόπολης. Πρόκειται για μια ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. που βρίσκεται κάτω από την είσοδο του μουσείου, και περιλαμβάνει κατάλοιπα από σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους που χρονολογούνται από την Κλασική έως τη Βυζαντινή εποχή, σε επάλληλες φάσεις. Προς το παρόν οι επισκέπτες μπορούν να προχωρούν πάνω στον μεταλλικό διάδρομο, αλλά σε έναν χρόνο σε μια προθήκη μήκους 36 μ. θα μπορούν να βλέπουν και 1.200 κινητά ευρήματα.

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια, η είσοδος στους χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι δωρεάν – οι πόρτες του μουσείου θα κλείσουν στις 20:00. Αύριο θα είναι επισκέψιμο από τις 8:00 έως τις 22:00.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε με τον καλύτερο τρόπο πληροφόρηση για τα αριστουργήματα της Ακρόπολης του 6ου και 5ου αι. π.Χ., να ανανεώσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική τέχνη και να περιγράψουμε το πρόβλημα που υπάρχει με το Βρετανικό Μουσείο. Επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό προχωρήσαμε στην εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να θαυμάζει τα αυθεντικά έργα και παράλληλα να βλέπει πώς ήταν όταν πρωτοστήθηκαν στην Ακρόπολη, σύμφωνα με την έρευνα που κάνουμε. Γιατί μετά από 2.500 χρόνια φυσικά ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα», ανέφερε ο Δημήτρης Παντερμαλής.