20 Ιούνιος 2019, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2019, 07:34

Στο Ωνάσειο θα γίνονται οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην Ελλάδα

  • Στο Ωνάσειο θα γίνονται οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην Ελλάδα
    (Φωτ.: pixabay.com)

Άνοιξε ο δρόμος για την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με την έκδοση της σχετικής άδειας από το υπουργείο Υγείας. Οι μεταμοσχεύσεις θα γίνονται με τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο». Μέχρι σήμερα για τη μεταμόσχευση πνευμόνων οι Έλληνες ασθενείς ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού.

Στην αρχική φάση θα υπάρξει υποστήριξη από το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Walter Klepetko.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ωνασείου, η υποστήριξη αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, στο οποίο εκπαιδεύθηκαν έξι γιατροί του προγράμματος. Τα έξοδα για την εκπαίδευσή τους ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση.

Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων προκύπτει ότι κάθε χρόνο ο Οργανισμός δίνει έγκριση μετάβασης στο εξωτερικό για μεταμόσχευση πνεύμονα κατά μέσο όρο σε 13 ασθενείς, ενώ για επανέλεγχο σε 92. Το μέσο κόστος των μεταμοσχεύσεων πνεύμονα ανά έτος ανέρχεται στα 2,6 εκατ. ευρώ (αντιπροσωπεύει το 26% του συνόλου των μεταμοσχεύσεων εξωτερικού) και το μέσο κόστος των επανελέγχων ανά έτος στις 460.000 ευρώ (αντιπροσωπεύει το 46% του συνόλου).