19 Ιούνιος 2019, 23:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 23:26

Κωνσταντινούπολη: Δημοσκόπηση δείχνει τον Ιμάμογλου πολύ μπροστά από τον Γιλντιρίμ

  • Κωνσταντινούπολη: Δημοσκόπηση δείχνει τον Ιμάμογλου πολύ μπροστά από τον Γιλντιρίμ

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ του ποσοστού του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τον δήμο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Konda, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για τον Εκρέμ Ιμάμογλου προβλέπεται ποσοστό 54%, ενώ για τον Γιλντιρίμ 45%.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ερντογάν εντείνει τις πιέσεις στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να του απαγορευτεί να αναλάβει καθήκοντα αν κριθεί ένοχος για προσβολή του κυβερνήτη μιας επαρχίας.

Συγκεκριμένα, απείλησε ότι ο Ιμάμογλου θα υποστεί τις συνέπειες επειδή φέρεται να προσέβαλε τον κυβερνήτη της περιοχής Ορντού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι ο κυβερνήτης Σεντάρ Γιαβούζ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Δεν μπορώ τώρα να σας πω τι απόφαση θα βγάλουν οι δικαστές. Αλλά η απόφαση των δικαστών θα μπορούσε να μπλοκάρει τον δρόμο του σε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιμάμογλου ενεπλάκη σε διαμάχη στο αεροδρόμιο της συγκεκριμένης περιοχής, αφού του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα των VIP. Υποστηρικτές του AKP λένε ότι στην έντονη λογομαχία του με αξιωματούχους του αεροδρομίου αποκάλεσε τον Γιαβούζ σκύλο, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε άλλη λέξη, που ακούγεται παρόμοια.

Προηγουμένως, ο Ερντογάν είχε πει ότι ο Ιμάμογλου δεν μπορεί να υπηρετήσει ως δήμαρχος παρά μόνο αν ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή. Ωστόσο, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέρριψε αυτήν την πρόταση, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εκλέγεται από τον λαό και δεν διορίζεται από το Ερντογάν.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης ήταν μία από τις χειρότερες ήττες για τον Ερντογάν από το 2002, ενώ σε αυτές τις εκλογές το AKP έχασε και την Άγκυρα. Τις τελευταίες εβδομάδας ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία, όμως αποφάσισε να ξανακάνει ομιλίες επειδή ο Γιλντιρίμ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.