19 Ιούνιος 2019, 22:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 22:19

Γαλλία: Ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί παραπέμπεται σε δίκη

  • Γαλλία: Ο Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται για σύσταση συμμορίας
    Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-EPA)

Σε δίκη για αθέμιτη άσκηση επιρροής παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της τελευταίας προσπάθειάς του να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση. Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει έναν δικαστή να κερδίσει προαγωγή σε αντάλλαγμα για τη διαρροή πληροφοριών σε μια ξεχωριστή έρευνα. Ο Σαρκοζί, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορες ποινικές έρευνες, αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του, για να εξετάσουν ισχυρισμούς ότι ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι χρηματοδότησε την επιτυχή εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Κατά την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων του, οι ερευνητές άρχισαν να υποπτεύονται πως ο πρώην πρόεδρος είχε προσφέρει στον δικαστή προαγωγή με αντάλλαγμα πληροφορίες για μια άλλη έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο Σαρκοζί είχε δεχτεί παράνομες πληρωμές από την κληρονόμο της L’Oreal Λιλιάν Μπετενκούρ για την ίδια προεκλογική εκστρατεία.

Οι δικηγόροι του Σαρκοζί υποστήριξαν πως οι δικαστές που ερευνούσαν τη φερόμενη μυστική λιβυκή χρηματοδότηση υπερέβησαν τις εξουσίες τους και προχώρησαν σε μια «εξόρμηση ψαρέματος», υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014, παραβιάζοντας το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη. Ο Σαρκοζί έχει απαλλαγεί από τους ισχυρισμούς σχετικά με χρηματοδότηση από την Μπετανκούρ.

Η υπερασπιστική του ομάδα είπε πως η χρήση σε αυτή την υπόθεση σταχυολογημένων υποκλαπέντων σχολίων σε σχέση με μια διαφορετική έρευνα αντιβαίνουν σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτά τα νομικά θέματα εξακολουθούν να είναι συναφή», δήλωσε η δικηγόρος του Σαρκοζί Ζακλίν Λαφόν.

«Εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει αν ένα γαλλικό δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η απόφαση, σύμφωνα με την οποία η δίκη μπορεί να προχωρήσει, ελήφθη από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το οποίο αποφαίνεται αν μια απόφαση που ελήφθη από εφετείο συνάδει με τη γαλλική νομοθεσία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BX.