19 Ιούνιος 2019, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 18:56

Υπόθεση Novartis: Τέλος στην αγωγή κακοδικίας Ράικου κατά Τουλουπάκη

  • Υπόθεση Novartis: Η Ελένη Τουλουπάκη αρνείται να στείλει στη Βουλή απόρρητα έγγραφα του FBI
    (Φωτ.: EPA / Georgios Kefalas)

Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας με απόφασή του κατάργησε τη δίκη επί της αγωγής που είχε καταθέσει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου (η οποία διετέλεσε επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς) και ο σύζυγός της ιατρός Λάζαρος Καρνέσης, κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διαδέχθηκε την Ελ. Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και κατά των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι Ράικου και Καρνέσης κατέθεσαν αγωγή κακοδικίας, ζητώντας από την Ελ. Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς αποζημίωση 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη για την υπόθεση Novartis.

Η Ελ. Ράικου υποστήριζε ότι με διαρροές παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους, σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Η διαρροή αφορούσε τη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis, στην οποία περιλαμβανόταν και ο σύζυγος της Ελ. Ράικου. Πάντως, ο Λ. Καρνέσης έχει τοποθετηθεί δημοσίως, αρνούμενος οποιαδήποτε έκνομη σχέση με τη Novartis, υποστηρίζοντας ότι έλαβε το ποσό των 1.000 ευρώ το 2009, μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η αμοιβή αυτή ήταν καθόλα νόμιμη, ενώ απέδωσε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σε στοχοποίηση της συζύγου του. Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, δημοσίευσε την απόφασή του, με την οποία καταργεί τη δίκη, καθώς προηγουμένως η Ελ. Ράικου και ο σύζυγός της είχαν ζητήσει από την ακροαματική ακόμη διαδικασία (συζήτηση) της υπόθεσης, την παραίτησή τους από την αγωγή κακοδικίας.

Η παραίτηση ζητήθηκε καθώς από λάθος η αγωγή του ζεύγους είχε αναγνωριστικό αίτημα και όταν αυτό έγινε αντιληπτό είχε εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία για να κατατεθεί νέα αγωγή με καταψηφιστικό περιεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι στο 7μελές Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) δικάζονται μόνο αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.