19 Ιούνιος 2019, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 18:36

Αλβανία: Συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και οπαδούς της αντιπολίτευσης

  • Αλβανία: Συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και οπαδούς της αντιπολίτευσης
    Στιγμιότυπο από προηγούμενη διαδήλωση στα Τίρανα (φωτ. αρχείου: EPA / Malton Dibra)

Με συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου, κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στην Αλβανία, η οποία εισήλθε στη φάση συγκρούσεων σε εκλογικά τμήματα, κυρίως στους δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Ειδικότερα, ένταση επικρατεί σε πέντε εκλογικά τμήματα σε διάφορους δήμους της χώρας.

Στον δήμο του Μπουρέλι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες.

Η αστυνομία με χρήση δακρυγόνων προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο των οπαδών της αντιπολίτευσης στο εκλογικό τμήμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν, πήραν το εκλογικό υλικό και το πυρπόλησαν. Στον δήμο του Κούκεσι η αστυνομία μπροστά στην πίεση των διαδηλωτών αναγκάστηκε να αποσύρει εθελοντικά το εκλογικό υλικό.

Οι ίδιες σκηνές επαναλήφθηκαν και στους δήμους της Κάμζα, λίγο έξω από τα Τίρανα, της Μαλακάστρα στον νότο της χώρας, του Μπιλίστι ανατολικά. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη τα επεισόδια στη Σκόδρα, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το εκλογικό κέντρο. Η δημοτική αστυνομία των δήμων αυτών και οπαδοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επικαλούνται το προεδρικό διάταγμα που ακυρώνει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, είναι αντιμέτωποι με την κρατική αστυνομία.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για διάστημα πέντε έως δέκα ετών σε όσους επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια ανακοίνωσε ότι η αυριανή μέρα θα είναι πιο δύσκολη για τον Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του.

Οι δήμοι που ελέγχονται από την αντιπολίτευση ζήτησαν από την κυβέρνηση, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος, να αποσύρει από αυτούς την εκλογική υποδομή, ενώ αρνούνται επίσης να εκδώσουν και να ανακοινώσουν τους εκλογικούς καταλόγους και την όποια άλλη συμμετοχή που να καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.