19 Ιούνιος 2019, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 18:04

Διακόπηκε η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

  • Διακόπηκε η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Σε κλίμα έντασης εξελίχθηκε η ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, όπου εξελίσσεται η δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το δικαστήριο είχε προσδιορίσει ότι σήμερα θα υπήρχε η ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής αλλά και επί των ποινών.

Όμως, αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει τη δίκη για τις 29 Ιουλίου, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα Βαγγέλης Ανδρούλας εισήχθη με καρδιολογικά προβλήματα στη μονάδα στεφανιαίων νόσων του Νοσοκομείου Λαμίας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε θρίλερ με τις ημερομηνίες, καθώς η πολιτική αγωγή ζητούσε συνεδρίαση έως 30 Ιουνίου για να έχουν ισχύ οι διατάξεις του παλιού ποινικού κώδικα, αφήνοντας αιχμές για πιθανή συνεδρίαση μετά την 1 Ιουλίου. Μετά από πολλές διακοπές, το δικαστήριο καθόρισε τη συνεδρίασή του για τις 29 Ιουλίου. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «ακραία μεθόδευση», προσδιορίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη έχει σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

«Οι κατηγορούμενοι επιδόθηκαν σε μία μεθόδευση ακραία, μόνο και μόνο να διακόψουν τη συνεδρίαση και την έκδοση της απόφασης», είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος και εξήγησε ότι «θέλουν με κάθε τρόπο η απόφαση να εκδοθεί μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, δηλαδή μετά την 1η Ιουλίου 2019».

Είπε επίσης ότι πρόκειται για «μεθόδευση που είναι διαβλητή, είναι προκλητική και βλάπτει και την κοινωνία, αλλά και τη Δικαιοσύνη και συγχρόνως δίνει ένα δείγμα του πώς χρησιμοποιούνται ήδη οι νέοι κώδικες και γίνονται εργαλεία εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων». Πρόσθεσε δε πως «ήδη εντός της Δικαιοσύνης υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις και ήδη η κοινωνία διαπιστώνει ότι χρησιμοποιούνται όλα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν πολιτικές, κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες».

Ιδιαίτερα σκληρή σε δηλώσεις της ήταν και η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι «δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι το δικαστήριο μετέχει και αυτό σε αυτή τη μεθόδευση» και μάλιστα προσδιόρισε ότι «κεντρικός στόχος είναι να έχει ευνοϊκή μεταχείριση η πλευρά των κατηγορουμένων».

Όπως εξήγησε η ίδια, «αν γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Εισαγγελέα για μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεσο σε ενδεχόμενο δόλο, ο Κορκονέας και ο Σαραλιώτης θα έχουν ευμενέστερη μεταχείριση, για δε τον Κορκονέα θα σπάσουν τα ισόβια». Μάλιστα, η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι «αυτό είναι επιδίωξη της υπεράσπισης και με λύπη διαπιστώνουμε ότι και το δικαστήριο και ο εισαγγελέας συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία».

Και συνέχισε: «Για εμάς είναι αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν διεκόπη η δίκη για την ερχόμενη εβδομάδα, για οποιαδήποτε μέρα της ερχόμενης βδομάδας μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ισχύσει το ποινικό καθεστώς που ισχύει τα τελευταία δέκα χρόνια και έξι μήνες από τη στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου», είπε αποδίδοντας ευθύνη στην κυβέρνηση και τη Βουλή που ψήφισαν το νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά και στο δικαστήριο που διέκοψε για μετά τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, όπως είπε «φέρουν πλήρη την ευθύνη για αυτή την ακραία μεθόδευση, απέναντι στην οποία εμείς δεν θα σιωπήσουμε».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.