21 Ιούνιος 2019, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2019, 10:07

«Ταλιατέλες» κολοκυθιού με μύδια και μαντζουράνα

  • «Ταλιατέλες» κολοκυθιού με μύδια και μαντζουράνα
    (Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Μια διαφορετική καλοκαιρινή «μακαρονάδα» θαλασσινών, που θα σας εντυπωσιάσει! Δοκιμάστε τις «ταλιατέλες» κολοκυθιών με όποια σάλτσα θα χρησιμοποιούσατε σε ζυμαρικά και θα μας θυμηθείτε.

ΥΛΙΚΑ
  • 12 μέτρια κολοκύθια
  • 500 γρ. μύδια με το κέλυφος, καθαρισμένα*
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 30-60 ml χυμό λεμονιού
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
  • τα φύλλα από ⅓ μάτσο μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

____
* Αφαιρούμε το βύσσο, το «μουστάκι» που εξέχει από τα όστρακα, τρίβουμε την επιφάνειά τους ώστε να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες και τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες (καλύτερα με το μαντολίνο, το ειδικό εργαλείο για κοπές λαχανικών) σαν ταλιατέλες.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κολοκύθι με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια, για 4-5΄, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μύδια και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε 2΄, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το λεμόνι, τη μαντζουράνα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγομαγειρεύουμε για 6-7΄, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
  5. Βγάζουμε τα μύδια σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 8΄ λεπτά, μέχρι να «δέσει». Σκορπίζουμε το μαϊντανό, τα μύδια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Πηγή: gastronomos.gr / Αστέριος Κουστούδης.