19 Ιούνιος 2019, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 16:32

Γιούνκερ: Η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία της οικονομίας την περίοδο 2004-2009

  • Διεθνείς αντιδράσεις για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία
    (Φωτ.: ΕΡΑ / Άρης Οικονόμου)

Η ελληνική οικονομική κρίση αποτελεί «ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα» της πορείας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε ομιλία του σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία έκανε «μια μικρή ανασκόπησή της».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψε τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 και άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης που βρισκόταν στην εξουσία την περίοδο 2004-2009.

Όπως είπε, ένα από «τα μαθήματα» έρχεται από την Ελλάδα, όταν τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει αντιπροσωπείες στην Αθήνα δέκα φορές, με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων, «ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη, μέσω πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν σε μία αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από αξιόπιστα στοιχεία».

Και πρόσθεσε: «Ηταν και δική μου ευθύνη, που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε». Σε ό,τι αφορά το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, τόνισε: «Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».

Τόνισε δε ότι «η πραγματική προσπάθεια και το πραγματικό κουράγιο ήταν του ελληνικού λαού. Η δουλειά μας ήταν να τους στηρίξουμε».

Ακόμη, επισήμανε ότι η μάχη αυτή δόθηκε και «για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση. Μία μάχη για να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, αλλά και να προστατεύσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά. Μία μάχη, κατά την οποία οι απαιτούμενες προσπάθειες θα έπρεπε να βγάζουν νόημα για τις ζωές των Ελλήνων. Μία μάχη για να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα».
  • Πηγή: kathimerini.gr.