19 Ιούνιος 2019, 13:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 13:13

Ποια στοιχεία του «άσημου» Ιμάμογλου από την Τραπεζούντα τον εκτόξευσαν στις δημοτικές εκλογές

  • Ποια στοιχεία του «άσημου» Ιμάμογλου από την Τραπεζούντα τον εκτόξευσαν στις δημοτικές εκλογές
    Ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Ιμάμογλου στο facebook

Δεν του αρέσουν οι καβγάδες, εμφανίζεται συμφιλιωτικός και προτιμά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την οθόνη της τηλεόρασης για την προεκλογική του εκστρατεία. Έχοντας μια προσέγγιση που έρχεται σε αντίθεση με το πολωμένο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ελπίζει ότι θα επαναλάβει την Κυριακή τη νίκη της 31ης Μαρτίου που του έδωσε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επικράτησε του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του ανθρώπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η ψηφοφορία ακυρώθηκε υπό την πίεση της τουρκικής ηγεσίας.

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης επιστρέφουν στις κάλπες για να επιλέξουν εκ νέου τον δήμαρχό τους.

Η καθαίρεση από το αξίωμα δεν χάλασε την ηρεμία του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κρατήθηκε μακριά από τις λεκτικές ακρότητες που συνήθως συνοδεύουν τις προεκλογικές εκστρατείες των Τούρκων πολιτικών.

Υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, ξεπέρασε τον Γιλντιρίμ με λιγότερες από 13.000 ψήφους, πολύ μικρή διαφορά στην κλίμακα της τουρκικής μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ελέγχεται από τους ισλαμοσυντηρητικούς εδώ και 25 χρόνια. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ποντάρει πολύ στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, διότι η πόλη δίνει στον δήμαρχό της πολύ σημαντικούς πόρους και μία πρώτης τάξεως πολιτική πλατφόρμα.

Οι εκκλήσεις του για ενότητα, ο συγκρατημένος τόνος και η αισιοδοξία του μπροστά σε κάθε δοκιμασία επέτρεψαν στον Εκρέμ Ιμάμογλου να κερδίσει τους ψηφοφόρους τον Μάρτιο. Και ενόψει της νέας ψηφοφορίας αποφάσισε να διατηρήσει τη συνταγή που του έφερε την νίκη.

«Δεν θέλω να αλλάξω προσωπικότητα. Στις 23 Ιουνίου θα δείξουμε σε ολόκληρη την Τουρκία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη δημοκρατία και τις κάλπες», λέει.

Ο συναινετικός και ενωτικός λόγος του έχει οδηγήσει σε κολακευτικές συγκρίσεις με διάσημους πολιτικούς, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Όταν κοιτάζω τους ανθρώπους της Κωνσταντινούπολης, βλέπω ελπίδα. Ξέρετε τι είναι ελπίδα; Είναι να βλέπεις το φως ακόμη και μέσα στα ερέβη», είπε εκκινώντας τη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του τον Μάιο.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σύμφωνα με τον Άντονι Σκίνερ της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft, ο χαμηλών τόνων λόγος του Εκρέμ Ιμάμογλου και το ιστορικό του ως ικανού διαχειριστή έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημοφιλία του. «Από άγνωστο αουτσάιντερ πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο Ιμάμογλου έγινε σημαντικό πρόσωπο αναφοράς για τους ψηφοφόρους σε ολόκληρη την Τουρκία που δεν υποστηρίζουν το AKP», λέει ο αναλυτής.

Μπροστά στην αδυναμία να περάσει το μήνυμά του μέσω των μεγάλων μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από την εξουσία, ο Εκρέμ Ιμάμογλου επένδυσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξασφαλίζοντας ευρεία απήχηση.

«Οι υποστηρικτές μου με παρακολουθούν στην οθόνη που κρατούν στο χέρι», λέει για να υποβαθμίσει το γεγονός ότι σπανίως εμφανίζεται στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Ζιλάν Καρακούρτ είναι ο community manager του επιτελείου του Ιμάμογλου, δηλαδή ο υπεύθυνος για την διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τον ακολουθεί από εκδήλωση σε εκδήλωση για να βιντεοσκοπήσει και να ανεβάσει online. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η μεγάλη μου δύναμη και τα διαχειριζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο από την αρχή», εξηγεί, προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα του Ιμάμογλου έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου. Ο αριθμός των followers στο Twitter, για παράδειγμα, πέρασε από 350.000 σε 2,6 εκατ. σήμερα. Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία «είναι η μέρα με την νύχτα», λέει ο Καρακούρτ.

Στα θετικά για την εικόνα του Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση που έδειξε απέναντι στις απόπειρες των πολιτικών του αντιπάλων και των μέσων ενημέρωσης να λερώσουν το όνομά του ισχυριζόμενοι ότι υποστηρίζεται από την Ελλάδα, ή ακόμη ότι είναι Έλληνας καταγόμενος από τον Εύξεινο Πόντο.

«Το γεγονός ότι ο Ιμάμογλου απέφυγε να εμπλακεί σε μια βρόμικη καμπάνια δυσφήμησης, του χρησιμεύει ως ατού και τον διαχωρίζει από τους άλλους πολιτικούς στην Τουρκία», σημειώνει ο Άντονι Σκίνερ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.