19 Ιούνιος 2019, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 12:53

Αμμόχωστος: Η Λευκωσία αντιδρά στο ενδεχόμενο να ανοίξει η πόλη-φάντασμα

  • Αμμόχωστος: Η Λευκωσία αντιδρά στο ενδεχόμενο να ανοίξει η πόλη-φάντασμα
    Εικόνα από την πόλη της Αμμοχώστου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Ως μια κίνηση στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων χαρακτηρίζεται από τη Λευκωσία η απόφαση του ψευδοκράτους να ανοίξει τη σφραγισμένη Αμμόχωστο. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εκτίμησε ότι υπάρχει σύνδεση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η «κυβέρνηση» των Κατεχομένων τροφοδοτεί την ένταση, μετά και την απόφαση για την τουρκική γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου.

Την είδηση για την πρόθεση του ψευδοκράτους να μπει μέσα στην Αμμόχωστο μετέδωσε η Daily Sabah και την πληροφορία επιβεβαίωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, οποίος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να γίνει ένα συγκεκριμένο βήμα για τα Βαρώσια. Γι’ αυτό, όπως είπε, ομάδα ειδικών θα μπει στην περίκλειστη πόλη ώστε να κάνει καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων. «Η έκθεση που θα συνταχθεί θα καθορίσει την πολιτική στα Βαρώσια», συμπλήρωσε.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου στη συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν έγινε πρόταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά να διοριστεί μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα κατέγραφε το πού υπάρχουν ανάγκες για αναστήλωση, ουσιαστικά προετοιμάζοντας την πόλη για την επιστροφή των κατοίκων της. «Το σχέδιο του ψευδοκράτους είναι να βρεθεί ένας τρόπος να υφαρπάξουν περιουσίες από τους νόμιμους κατόχους», συμπλήρωσε.

Μέχρι την τουρκική εισβολή η Αμμόχωστος ήταν ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Τα Βαρώσια (ή το Βαρώσι) είναι τουριστική περιοχή στο νότιο τμήμα. Η πόλη από το 1984 προστατεύεται με Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο επισημαίνεται ότι μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους «πραγματικούς» κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους.