19 Ιούνιος 2019, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 10:30

Τσίπρας: Έχουμε οδηγήσει την Τουρκία σε στρατηγικό αδιέξοδο

  • Η «σκιώδης» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την εκτίμηση ότι οι κινήσεις της Τουρκίας υποδεικνύουν την αδυναμία και την απομόνωσή της, έκανε σήμερα μιλώντας στο OPEN ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγες ώρες μετά την εισήγηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων η οποία έγινε δεκτή από την Άγκυρα με το σχόλιο ότι πρόκειται για μια «ελληνική γραμμή», ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε οι κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια και οι συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί έχουν οδηγήσει την Άγκυρα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Τσίπρας: Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο για ένα θερμό επεισόδιο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι πάντα υπαρκτό και ότι η ελληνική κυβέρνηση το λαμβάνει αυτό υπόψη. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό, όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας», εξήγησε. Ακόμα πρόσθεσε δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ. «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Για την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τόνισε ότι «δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα» ώστε να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας, και πρόσθεσε ότι όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», σημείωσε.