19 Ιούνιος 2019, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 13:56

Κλιμακώνει η Τουρκία: Άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, «απειλές» με την Αμμόχωστο

  • Κλιμακώνει η Τουρκία: Άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, «απειλές» με την Αμμόχωστο
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Tumay Berkin)

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο δοκιμάζονται έντονα («η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε με μια εντελώς ελληνική γραμμή» σχολίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την εισήγηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων), η Άγκυρα επιλέγει το δρόμο της κλιμάκωσης. Δεν είναι μόνο ότι επιβεβαιώνει ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» κάνει ήδη εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναμένεται και το «Γιαβούζ», αλλά αύριο, ημέρα Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάζει άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού, η άσκηση θα είναι δίωρη.

Η έκδοση της Navtex ήρθε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, και το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι εκτός από τις ενταξιακές συνομιλίες παγώνουν και οι διεργασίες για την τελωνειακή ένωση.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε όσους «κάνουν μαγκιές» να πάνε να συλλάβουν τα πληρώματα των παράνομων γεωτρήσεων. «Δεν μπορείτε, γιατί είμαστε Τούρκοι», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος, ο «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχόμενων Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» να ανοίξει η περίκλειστη Αμμόχωστος για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.