19 Ιούνιος 2019, 00:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2019, 00:16

Κατρούγκαλος: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Τουρκίας τα περί ανοίγματος των Βαρωσίων

  • Κατρούγκαλος: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Τουρκίας τα περί ανοίγματος των Βαρωσίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Είναι προφανές ότι μπροστά στη μεγάλη απομόνωση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Τουρκία, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένα πυροτέχνημα, που θα έχει την τύχη κάθε πυροτεχνήματος» είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας την πληροφορία ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους για σύσταση ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στα Βαρώσια, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «πρέπει να κρατήσουμε ανοικτή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα διασφαλίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Μιλώντας για την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία, ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι αποτελεί μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου σε όλα τα επίπεδα. «Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ μιλά σαφώς για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν θέλει να «στοχοποιήσει» την Τουρκία, αλλά να στείλει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της πρέπει να λάβει τέλος.

Το θέμα σχολίασε και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, που ήταν καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί δραματικός τόνος σε αυτήν την κίνηση της Τουρκίας, ωστόσο πρέπει να αναλυθεί. «Δεν είναι η πρώτη φορά που όταν συμβαίνει κάτι που δεν διευκολύνει την Τουρκία ανακινείται θέμα Αμμοχώστου. Όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ένα νέο στοιχείο, που κάνει ακόμα πιο πολύπλοκη τη σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.