18 Ιούνιος 2019, 22:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 22:48

Άνοιγμα της Αμμοχώστου σχεδιάζει το ψευδοκράτος – «Επιστημονική καταγραφή» περιουσιακών στοιχείων στα Βαρώσια

  • Άνοιγμα της Αμμοχώστου σχεδιάζει το ψευδοκράτος – «Επιστημονική καταγραφή» περιουσιακών στοιχείων στα Βαρώσια
    Εικόνα από την πόλη της Αμμοχώστου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, που ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για τη σύσταση μιας ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Θα διαπιστώσει, είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο Κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική –όπως ανέφερε– που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κ. Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία. Θα ενημερώσουν επίσης, σημείωσε, την επόμενη περίοδο και τον Τ/κ ηγέτη αλλά και τη «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κ. Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια, λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός, αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.