18 Ιούνιος 2019, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 13:58

Το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση στην Κύπρο, λέει η Τουρκία

  • Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» άρχισε να επιχειρεί στα ανοιχτά της Κύπρου
    Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (φωτ.: Twitter / Münir Karaloğlu)

Την ώρα που η Λευκωσία και η Αθήνα ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) ξεκίνησε τη γεώτρηση και βρίσκεται ήδη στα 3.000 μέτρα. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος μίλησε στο Anadolu από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των G20, ανακοίνωσε ότι ο «Πορθητής» θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1 δυτικά της Πάφου μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ακόμα, διαμήνυσε ότι το Yavuz, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, θα αποπλεύσει την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στις αρχές Ιουλίου.

«Στο σημείο το βάθος του νερού είναι 2.300 μέτρα. Αυτή τη στιγμή [σ.σ. το γεωτρύπανο] έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα. Στόχος είναι να φτάσει τα 5.000-5.500 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας», είπε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στον «Πορθητή».

Όπως δήλωσε Φατίχ Ντονμέζ, η Άγκυρα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα επιμένει στον «ίσο διαμοιρασμό». Ακόμα, είπε ότι αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου «αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν».

Η Τουρκία, που ισχυρίζεται ότι δρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επιμένει ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας φρόντισε να τονίσει ότι τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα είναι από τα λίγα στον κόσμο που μπορούν να κάνουν τόσο λεπτομερείς εργασίες, ενώ πρόσθεσε ότι στην περιοχή νοτίως της Κύπρου βρίσκεται και το ερευνητικό Barbaros.