18 Ιούνιος 2019, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 11:12

Στο Θρυλόριο αναβίωσαν το ταφικό έθιμο του Αγίου Πνεύματος (βίντεο)

  • (Βίντεο: TV Ροδόπης ΑΜΘ)

Ανελλιπώς κάθε χρονιά από το 2001, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» αναβιώνει το ταφικό έθιμο. Έτσι και φέτος, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, έξω από τα νεκροταφεία του Θρυλορίου οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν την αγάπη τους για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί αλλά και την πεποίθηση ότι οι ψυχές τους παραμένουν ζωντανές.

Ο Σύλλογος πραγματοποίησε το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο τραπέζι στις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων που δεν είναι πλέον στη ζωή, λίγο πριν επιστρέψουν στον τόπο τους, σύμφωνα πάντα με τη θρησκευτική παράδοση.

Η αναβίωση πραγματοποιείται στο Θρυλόριο πολλά χρόνια, κι αποτελεί αντίκτυπο της προσπάθειας των κατοίκων να ανιχνεύσουν την παράδοσή τους και να μην την αφήσουν να αλλοιωθεί στο χρόνο. Πρόκειται για ένα έθιμο που ταξίδεψε με τους πρώτους πρόσφυγες από τον Πόντο στη μητροπολιτική Ελλάδα, το οποίο διατηρήθηκε και αναβιώνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπου ζουν Πόντιοι.

«Χρόνια τώρα, χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόσκληση στον κόσμο, μαζευόμαστε εδώ κάνοντας το αποχαιρετιστήριο τραπέζι μας στους νεκρούς μας, αφού μετά την Ανάσταση του Κυρίου είναι ανάμεσά μας. Αυτή είναι η πεποίθησή μας. Είναι σημαντικό που αυτό το έθιμο μπήκε στη ζωή μας και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Ροδόπης η πρόεδρος του σωματείου Χρύσα Μαυρίδου.