18 Ιούνιος 2019, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 13:37

Οι Τούρκοι παρουσίασαν το δικό τους μαχητικό αεροσκάφος, το TF-X

Τα χαρακτηριστικά των F-35 και των F-22 θα συνδυάζει, σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, το TF-X, το μαχητικό… made in Turkey που παρουσιάστηκε χθες στην έκθεση του Παρισιού. Την ώρα που η Άγκυρα δεν κάνει πίσω στην προμήθεια των ρωσικών S-400 κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά παγώνει η παράδοση των αμερικανικών F-35, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) προσπάθησε να πείσει ότι έχει έτοιμη την απάντηση.

Το τουρκικό μαχητικό που παρουσιάστηκε είναι ακόμα σε επίπεδο μακέτας, ωστόσο υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι το 2028 θα έχει ενταχθεί στο στόλο.

«Αυτό θα είναι το καλύτερο μαχητικό της Ευρώπης. Το 2023 θα βγει από την παραγωγή, το 2025 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση και το 2028 θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, στα επίπεδα του F-35. Ξέρετε, το F-35 έχει ρόλο αέρος-εδάφους και το F-22 αέρος-αέρος. Αυτό είναι μεταξύ των δύο. Θα έχει τους πυραύλους εντός της ατράκτου και θα είναι αόρατο», δήλωσε o Τεμέλ Κοτίλ, πρόεδρος της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία συμμετέχει και στην παραγωγή του F-35 (συγκεκριμένα, κατασκευάζει την άτρακτο), γι’ αυτό και μάλλον δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η μακέτα του TF-X οπτικά έχει αρκετές ομοιότητες με το αμερικανικό μαχητικό.