18 Ιούνιος 2019, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 09:23

Παγώνουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Τίρανα και Σκόπια

  • Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ: «Όχι» σε Σκόπια και Τίρανα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων 2
    (Φωτ.: EPA / Tannen Maury)

Με το… όνειρο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μείνουν τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Reuters. Σε δημοσιεύματα για το προσχέδιο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τονίζεται ότι και για τις δύο χώρες τα χέρια των «28» είναι πρακτικά δεμένα καθώς, μεταξύ άλλων, το Βερολίνο δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αν και τον περασμένο μήνα η Κομισιόν ζήτησε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο βαλκανικές χώρες ώστε να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η πολιτική διεύρυνσης στοχεύει περισσότερο στην ενθάρρυνση των υποψήφιων κρατών να εφαρμόσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται να επισκιάζει τις όποιες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης. Από την άλλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα Σκόπια πρέπει να «επιβραβευτούν» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό ένα σενάριο αποσύνδεσης των δύο υποψηφιοτήτων και επιτάχυνσης των διαδικασιών μόνο για τη μία χώρα.