18 Ιούνιος 2019, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 08:29

Κυπριακή ΑΟΖ: Μάχη στο παρασκήνιο για μια σκληρή στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

  • Ερντογάν σε ΕΕ: Οι πόρτες άνοιξαν, τώρα να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Vassil Donev)

Δυνατό «καμπανάκι» (ή κατ’ άλλες πηγές ηχηρό χαστούκι) θα πρέπει να περιμένει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, καθώς σήμερα αναμένεται το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα προβλέπει το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Οι παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ οδηγούν τη Λευκωσία και την Αθήνα να ζητούν διασύνδεση των ενταξιακών κεφαλαίων με το ζήτημα των παραβιάσεων, αλλά και νομικές συνέπειες στις εταιρείες που θα εμπλακούν στις τουρκικές γεωτρήσεις. Βασικό επιχείρημα κατά τη διάρκεια των παρασκηνιακών πιέσεων είναι ότι το ζήτημα υπερβαίνει την Κύπρο και την Ελλάδα μιας και σχετίζεται με τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.

Στο προσχέδιο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τονίζεται ότι η Άγκυρα συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ και ζητείται να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, καθώς στο κοινό ανακοινωθέν, εκτός απροόπτου, θα αναφέρεται ότι παγώνουν οι συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και η διακοπή της χρηματοδότησης σε κάποια προγράμματα. Αν και πρακτικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, μια επίσημη ανακοίνωση δίνει νέα τροπή στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, την ώρα που ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μιλά για «θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένη να θέσει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της· τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα ζητούν να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Η απόφαση για κυρώσεις απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των «28» και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποια στάση θα κρατήσουν το Βερολίνο και το Παρίσι.

Παρασκηνιακά, πάντως, οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να τραβήξουν ουσιαστικά το αυτί της Τουρκίας με τη διασύνδεση των ενταξιακών κεφαλαίων και τις κυρώσεις στις εταιρείες. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, πάντως, με διαρροή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ρίχνει τους τόνους και αναφέρει ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ, και ότι η Τουρκία από τη μεριά της θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα.