18 Ιούνιος 2019, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 08:33

Κόλπος Ομάν: Οι ΗΠΑ δίνουν φωτογραφίες που «δείχνουν» το Ιράν για την επίθεση στα τάνκερ

  • Κόλπος Ομάν: Οι ΗΠΑ δίνουν φωτογραφίες που «δείχνουν» το Ιράν για την επίθεση στα τάνκερ
    Εικόνα από δορυφόρο που δείχνει ένα ταχύπλοο ακριβώς δίπλα στο «Kokuka Courageous» (φωτ.: EPA / Δορυφορική εικόνα ©2019 Maxar Technologies)

Νέες φωτογργαφίες που σύμφωνα με τις ΗΠΑ ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον των δεξαμενόπλοιων την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν, δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι φωτογραφίες είναι έντεκα και εικονίζουν κυρίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο διαμέτρου τριών εκατοστών πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου Kokuka Courageous, το οποίο παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης που τελικά δεν εξερράγη.

Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε δεύτερη νάρκη στο κύτος του ίδιου τάνκερ, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση, όπως δείχνουν οι αποδείξεις που καταγράφηκαν σε βίντεο και οι πόροι και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ταχεία απομάκρυνση της μαγνητικής νάρκης που δεν εξερράγη», υποστήριξε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στη σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τις φωτογραφίες τράβηξε ελικόπτερο Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αμερικανοί ειδικοί στα εκρηκτικά θεωρούν ότι το σημείο που επελέγη να τοποθετηθούν οι νάρκες, πάνω από την ίσαλο γραμμή, δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να βυθιστούν τα δεξαμενόπλοια.


(Φωτ.: EPA / US Navy / US Central Command)

Ωστόσο, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απομακρυνθεί η νάρκη που δεν είχε εκραγεί –δέκα άνδρες πάνω σε ταχύπλοο που φορούσαν σωσίβια, αλλά δεν ήταν εφοδιασμένοι με μέσα προστασίας από εκρηκτικούς μηχανισμούς– ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αυτή η πηγή έκανε λόγο περί επιχείρησης με «σενάριο πολύ υψηλού κινδύνου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως διενεργεί έρευνα σε συνεργασία με άλλες χώρες, τις οποίες δεν έχει κατονομάσει. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ φάνηκαν πολύ επιφυλακτικές ως προς την απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις και απέφυγαν να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον, η οποία, όπως και το Λονδίνο, κατηγορεί το Ιράν. Το Ιράν, που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις, έχει απειλήσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι θα κλείσει τα Στενά, ενώ χθες ζήτησε ξανά από τις ΗΠΑ να φύγουν από την περιοχή.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.