18 Ιούνιος 2019, 00:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 00:35

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι

  • Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι
    Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν 67 ετών και κατέρρευσε σε δικαστήριο του Καΐρου, κατά τη διάρκεια της δίκης του για κατηγορίες περί κατασκοπείας. Ο Μοχάμεντ Μόρσι εξελέγη το 2012 στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, όπου πήρε μέρος την τελευταία στιγμή μετά τον αποκλεισμό -λόγω μιας τεχνικής λεπτομέρειας- του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Χαϊράτ αλ Σάτερ, υποψηφίου που είχε επιλέξει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Μόρσι, ηγετικό στέλεχος της απαγορευμένης πλέον Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε φυλακιστεί, αφού ανετράπη από τον στρατό το 2013, έπειτα από ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Μόρσι κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του κλουβιού των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, λίγο αφότου πήρε τον λόγο, και ότι η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε δεν κατέδειξε ενδείξεις προσφάτων τραυμάτων.

Ο Μόρσι είχε υποσχεθεί μια μετριοπαθή ισλαμιστική ατζέντα για να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια νέα δημοκρατική εποχή, όπου ο δεσποτισμός θα αντικαθίστατο από τη διαφανή διακυβέρνηση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, είχε πει στους Αιγύπτιους ότι θα τους παρέδιδε μια «αιγυπτιακή Αναγέννηση με ισλαμικά θεμέλια», αλλά αντ’ αυτού απομάκρυνε από εκείνον εκατομμύρια πολίτες που τον κατηγορούσαν ότι σφετερίστηκε απεριόριστες εξουσίες, επέβαλε το συντηρητικό είδος του Ισλάμ, των Αδελφών Μουσουλμάνων και κακομεταχειρίστηκε την οικονομία, κατηγορίες που εκείνος αρνιόταν.

Όπως κατήγγειλε στο Reuters ο γιος του Μόρσι, οι αιγυπτιακές Αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν να γίνει η ταφή του εκλιπόντος στο οικογενειακό κοιμητήριο, ότι η οικογένειά του δεν γνωρίζει πού έχει μεταφερθεί η σορός του και ότι μοναδική επαφή με τις Αρχές υπάρχει μέσω των δικηγόρων της οικογένειάς.

Παράλληλα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου ήταν μια «πετυχημένη δολοφονία» και κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του. Επίσης, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απηύθυνε κάλεσμα στα πλήθη να συγκεντρωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ερντογάν: Οι τύραννοι τον οδήγησαν στον θάνατο
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους «τυράννους» ότι ευθύνονται για τον θάνατο του Μόρσι. «Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους τυράννους που τον οδήγησαν στον θάνατο βάζοντάς τον στη φυλακή και απειλώντας να τον εκτελέσουν», δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Στα μάτια μας ο Μόρσι είναι ένας μάρτυρας που έχασε τη ζωή του για έναν σκοπό, στον οποίο πίστευε», υπογράμμισε και καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Σίσι. Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σχεδόν ανύπαρκτες αφότου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, υπό τη διοίκηση εκείνη την εποχή του νυν προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ανέτρεψαν τον Μόρσι.