18 Ιούνιος 2019, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 11:12

Φαλάφελ: Το παραδοσιακό πιάτο που έχει γίνει μόδα

  • Φαλάφελ: Το παραδοσιακό πιάτο που έχει γίνει μόδα
    (Φωτ.: mycooking.ladytimes.com.cy)

Η προέλευσή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, παρ' όλα αυτά έχουν φτάσει στο σήμερα και αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες γεύσεις στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Ο λόγος για τα φαλάφελ, που παρασκευάζονται από ρεβίθια ή κουκιά, ή και από το συνδυασμό αυτών των υλικών.

Η λέξη φαλάφελ προέρχεται από την αραβική falafel, που σημαίνει πιπεριά, αλλά και από την αραμαϊκή pilpāl, που σημαίνει στρογγυλό.

Παρ' όλα αυτά, πιστεύεται ότι αυτό το παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας προέρχεται από την Αίγυπτο και ότι άρχισαν να το φτιάχνουν πριν από 1.000 χρόνια κόπτες, που τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Η λέξη φαλάφελ έχει ενσωματωθεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου ως ονομασία του συγκεκριμένου φαγητού και έχει καθιερωθει από το 1941. Πάντως, σε πολλές περιοχές της Αιγύπτου ονομάζονται και «ταμίες» (taʿamiya), που σημαίνει φαγάκι ή... νοστιμίτσα.

Συνήθως σερβίρονται σε αραβική πίτα που μοιάζει με φάκελο, ή τυλιμγένα σε ταμπούν, ένα είδος αρτοσκευμάσματος που μοιάζει με τορτίγια. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονο είδος φαγητού στο χέρι, ενώ και στην Αθήνα έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά που σερβίρουν φαλάφελ και έχουν γίνει πολύ δημοφιλή.