17 Ιούνιος 2019, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2019, 20:26

Spiegel: Αυξάνονται οι πρόσφυγες από την Τουρκία που περνούν στην Κύπρο

  • Spiegel: Αυξάνονται οι πρόσφυγες από την Τουρκία που περνούν στην Κύπρο
    Πρόσφυγες στην ανατολική Τουρκία (φωτ.: EPA /Erdem Sahin)

Όλο και περισσότεροι ειναι οι πρόσφυγες που περνούν παράτυπα από την Τουρκία στην Κύπρο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Ανάλυσης της Μετανάστευσης (GASIM), στο οποίο ανήκει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, μέχρι μέσα Μαΐου καταγράφηκαν 2.750 νέες αφίξεις.

Οι πρόσφυγες πέρασαν παράτυπα από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα και από εκεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί σε προηγούμενα διαστήματα, ενώ οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες είναι κυρίως η Συρία, αλλά και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, από όπου παρατηρείται σαφής αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η είσοδος στη χώρα γίνεται είτε αεροπορικώς από την Τουρκία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, είτε δια θαλάσσης, αλλά και μέσω άλλων τρόπων πο βρίσκουν οι διακινητές για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να περάσουν την Πράσινη Γραμμή και να βρεθούν στη Δημοκρατία της Κύπρου.

Μάλιστα, το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με την έκθεση οι Αρχές της Κύπρου συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες με άσχημο τρόπο, «παρόλο που η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια». Και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για καταλύματα, ο αριθμός των αστέγων συνεχώς μεγαλώνει και αυτό ανεξάρτητα από την ευημερία της Κύπρου».

Επίσης, αναφέρει ότι «σε σχέση με τη θετική εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας, η έλλειψη μέσων προστασίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο δεν αποτελεί απόρροια έλλειψης πόρων.

»Πιθανότατα ίσως πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν εσκεμμένα, προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι πρόσφυγες από το έρθουν στην Κύπρο».

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι οι Αρχές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μεταχειρίζονται άσχημα πολλούς πρόσφυγες: «Από τέλος του 2018, που πρόσφυγες συλλαμβάνονται κατά την είσοδό τους, συχνά απελαύνονται πίσω στη Συρία. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί το θέμα με ανησυχία».