17 Ιούνιος 2019, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2019, 18:45

Αλβανία: Παραμένει η αβεβαιότητα για τις δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου

  • Αλβανία: Παραμένει η αβεβαιότητα για τις δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου
    Ο Ιλίρ Μέτα (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Αβέβαιη εξακολουθει να παραμένει η διεξαγωγή των προγραμματισμένων δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι θα γίνουν κανονικά στις 30 Ιουνίου, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα τις εμποδίσει εμπράκτως. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε επισήμως από τη Βουλή την έναρξη των διαδικασιών για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη γνωστή κατηγορία ότι το διάταγμά του για την ακύρωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών αποτελεί ωμή παραβίαση του Συντάγματος.

Αντιδρώντας ο πρόεδρος Μέτα επανέλαβε ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν την ημέρα αυτή και κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ για να συζητήσει την κατάσταση στη χώρα.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 50 οπαδοί της έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες στις προσπάθειες να εμποδίσουν συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με τον ηγέτη τους να καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν την αντίστασή τους.

Στην πόλη Σκόδρα του αλβανικού βορρά, προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, κάτοικοι της πόλης δεν επέτρεψαν στην αστυνομία να διευκολύνει την είσοδο των μελών της τοπικής εκλογικής επιτροπής στους χώρους που έχουν επιλεγεί για εκλογικά κέντρα, επικαλούμενοι το διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που τις ακυρώνει.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε επίσης την επικεφαλής της εισαγγελίας Τιράνων, ισχυριζόμενο ότι παραβιάζοντας τον νόμο ασκεί πίεση στους αρμόδιους εισαγγελείς της υπόθεσης του προέδρου του Λιουλζίμ Μπάσα, να τον προσαγάγουν δια της βίας προς ανάκριση και να τον συλλάβουν.

Ο Μπάσα κατηγορείται από την εισαγγελία πρωτοδικών Τιράνων για εμπλοκή σε παράνομη ρωσική χρηματοδότηση, την οποία εκείνος φέρεται να αξιοποίησε σε όφελος της βελτίωσης της εικόνας του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει απαντήσει στην εισαγγελία ότι θα παρουσιαστεί να καταθέσει, αφού πρώτα εκείνη σεβαστεί τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα πρόκειται για πολιτική εντολή προερχόμενη από τον πρωθυπουργό Ράμα, ενόψει των ανακοινώσεων για νέες αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ανάμεσα σε στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μελών εγκληματικών κυκλωμάτων, που φέρονται να χρηματοδότησαν επιχείρηση νοθείας των εκλογών του 2017 υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατά την αντιπολίτευση, οι συνδιαλέξεις εμπλέκουν και τον πρωθυπουργό Ράμα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.