17 Ιούνιος 2019, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2019, 21:27

Σε λειτουργία η υπηρεσία δορυφορικής παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών

  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε 6 περιφέρειες
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Κέντρο Αριστείας Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και αυτή τη θερινή περίοδο, λειτουργεί επιχειρησιακά την υπηρεσία δορυφορικής τηλεπισκόπησης παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών (FireHUB) για την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθησή τους, κάθε 5 λεπτά της ώρας, σε 500 μ. χωρική ανάλυση, για κάθε γεγονός πυρκαγιάς που συμβαίνει στη χώρα μας.

Το σύστημα FireHUB αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας και παρέχεται δωρεάν με πλήρη υποστήριξη από την ομάδα του BEYOND, στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του FIREHUB προσφέρονται επιχειρησιακά στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), το οποίο αποτελεί επίσης ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών φορέων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, και των φυσικών οικοσυστημάτων από τις δασικές πυρκαγιές σε ευρωπαϊκή κλίμακα αλλά και ευρύτερα στις γειτονικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, το BEYOND στο πλαίσιο του προγράμματος EFFIS, έχει αναλάβει την παροχή σε πραγματικό χρόνο μιας σειράς προϊόντων ταχείας ανίχνευσης των ενεργών εστιών και της αποτίμησης-χαρτογράφησης των καμένων εκτάσεων, καλύπτοντας ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μέση Ανατολή σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο.