18 Ιούνιος 2019, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2019, 09:32

Ένας πολύχρωμος κήπος γεμάτος αρώματα, το Εμπορικό Φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (φωτο)

  • Ένας πολύχρωμος κήπος γεμάτος αρώματα, το Εμπορικό Φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Αθήνας βρίσκεται σε μια έκταση σχεδόν τριών στρεμμάτων, στον αριθμό 75 της Ιεράς Οδού. Ο λόγος για το Εμπορικό Φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας –και όχι μόνο– μπορούν να επισκεφθούν και να στολίσουν τις αυλές και τα μπαλκόνια τους με πολύχρωμα φυτά, αγορασμένα από εκεί, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν μια περιουσία.

Το Φυτώριο αποτελείται από δυο τμήματα: Από ένα γυάλινο θερμοκήπιο τεσσάρων αιθουσών, συνολικής έκτασης 1,7 στρέμματος το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, και από έναν υπαίθριο χώρο συνολικής έκτασης περίπου ενός στρέμματος.

Εκεί ο επισκέπτης, με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, θα μπορέσει να δει από κοντά τη σπουδαία δουλειά που γίνεται από τους υπευθύνους της εγκατάστασης αλλά και να αγοράσει μερικά από τα 50 πολύχρωμα είδη καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, τα οποία καλλιεργούνται από τους ίδιους τους φοιτητές της σχολής.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η α΄ προϊσταμένη του τμήματος Κηποτενίας Χριστίνα Μιγκίρου, «ο επισκέπτης μπορεί να βρει πάνω από 20 είδη φυτών εσωτερικού χώρου, κυρίως φίκους και παχύφυτα όπως σεφλέρα, μπέντζαμιν, φίκος άμστελ, φίκος ροδίτικος, αιματόφυλλο, αγλαόνημα, κρότωνας, σπαθίφυλλο, σανσεβιέρια, χλωρόφυτο, γαρδένια, δράκαινα, κάκτος εφόρβια και πολλά άλλα». Και προσθέτει: «όσον αφορά τα φυτά εξωτερικού χώρου, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε θάμνους καλλωπιστικούς (βιβούρνο, λιγούστρο, λούσιντουμ, αγγελική, βερονίκη, λαντάνα, πιξάρι, φωτίνιες κ.ά.), ανθόφυτα εποχικά και ετήσια (πανσές, πετούνια, βίνκα, γεράνια, κυκλάμινα, διμορφωθήκες, κατηφές, σκυλάκι, μαργαρίτες, γκαζάνιες κ.ά.), αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, μέντα, δυόσμος, λεβάντα, δενδρολίβανο κ.ά.) και ορισμένα δένδρα όπως ξινόδενδρα (λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές), συκιές, ροδιές και ελιές».

Σημαντικές για τους ίδιους αλλά και για τα νέα τους «αποκτήματα» θα είναι οι συμβουλές που θα λάβουν από τους αρμόδιους, που αφορούν είτε την επιλογή του κατάλληλου φυτού είτε τη φροντίδα που απαιτεί.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το κατάλληλο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ από τον Ιούλιο θα πωλούνται τρία είδη χώματος με την επωνυμία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ένα για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ένα για παχύφυτα και κάκτους και ένα για οξύφυλλα).

Οι τιμές και οι προτιμήσεις
Για να αποκτήσει κάποιος ένα φυτό είτε για τον εσωτερικό είτε για τον εξωτερικό χώρο της οικίας του δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει μια ολόκληρη περιουσία. Οι τιμές στα φυτά εσωτερικού χώρου ξεκινούν από τα 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 20, που συνήθως είναι τα φυτά ύψους 1,5 μέτρου.

Χαμηλότερη είναι η τιμή στα φυτά εξωτερικού χώρου. Η τιμή εκκίνησης βρίσκεται στο ένα ευρώ και αφορά τα ανθόφυτα, τα αρωματικά φυτά και τους μικρούς θάμνους σε γλαστράκι μικρό σε παλέτα, δύο ευρώ κοστίζει το φυτό σε γλαστράκι δύο λίτρων και 5-8 ευρώ για φυτό σε γλάστρα πέντε λίτρων. Σε 10-12 ευρώ κυμαίνεται η τιμή των ξινόδεντρων, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει αναρριχόμενα φυτά όπως ρυγχόσπερμο, ενώ μια βουκαμβίλια ύψους περίπου 1-1,5 μέτρου κυμαίνεται στα 8-10 ευρώ.

Όμως ποια είναι τα φυτά τα οποία προτιμά περισσότερο ο κόσμος;

Όπως λέει η Χριστίνα Μιγκίρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έδειχνε μεγαλύτερη προτίμηση στα φυτά εξωτερικού χώρου, με έμφαση τα αρωματικά φυτά και τα ανθόφυτα, αλλά και τα ξινόδεντρα (λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές) και ελιές, θέλοντας περισσότερο να δώσει χρώματα και αρώματα στον κήπο ή τη βεράντα του με χαμηλό κόστος».

Πάντως τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει «να αυξάνεται και η ζήτηση στα φυτά εσωτερικού χώρου, φίκους διαφόρων ειδών και κυρίως κάκτους και παχύφυτα, λόγω τόσο του ότι ομορφαίνουν το σπίτι και δημιουργούν ένα κλίμα "ζεστασιάς", χρειάζονται λιγότερη φροντίδα και προσοχή, διατηρούνται περισσότερο, και πολλές φορές καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού είτε περιορίζοντας επιβλαβείς οικιακές χημικές ουσίες από τον αέρα (αμμωνία, φορμαλδεΰδη), είτε την υγρασία».

Σημειώνεται πως όλα τα φυτά που είναι διαθέσιμα προς πώληση παράγονται και πολλαπλασιάζονται είτε με μοσχεύματα είτε με σπόρους από φυτά «μάνες» που φιλοξενούνται τόσο στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Πανεπιστημίου όσο και στους κήπους του Πανεπιστημίου, αλλά και τους πειραματικούς αγρούς.

Η φροντίδα των «μητρικών» φυτών και των παραγόμενων γίνεται υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου γεωπόνου αλλά του επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, και βάσει πάντα των αρχών και των εξελίξεων της Γεωπονικής Επιστήμης.  

Το μέλλον του φυτωρίου
Το φυτώριο απολαμβάνει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι που το επισκέπτονται είτε για να αγοράσουν κάτι είτε για να θαυμάσουν από κοντά αυτή την ιδιαίτερα όμορφη προσπάθεια ολοένα και γίνονται περισσότεροι, και το μέλλον του φαντάζει ακόμη πιο λαμπρό.

«Κάθε χρόνο στο φυτώριο προσπαθούμε να εντάξουμε νέα είδη παραγόμενων φυτών, που προκύπτουν είτε από τάσεις της αγοράς είτε από εργαστηριακές μελέτες του Πανεπιστημίου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρ. Μιγκίρου και συνεχίζει: «σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν στη χώρα μας, αποφεύγοντας πιθανές ασθένειες ή προσβολές που πολλές φορές φέρουν ξενόφερτα φυτά.

»Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι ο επισκέπτης να παίρνει εύρωστα φυτά και τις ορθές συμβουλές για τη φροντίδα τους».

Επιθυμία των υπευθύνων είναι η ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου του φυτωρίου, που μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται με τη φιλοξενία φοιτητών για πρακτική άσκηση καθώς στο χώρο πραγματοποιούνται και εργαστηριακές ασκήσεις τους. Επίσης, στόχος είναι να αναδειχθεί και ο κοινωνικός του ρόλος, καθώς στο φυτώριο του ΓΠΑ δίνεται η δυνατότητα μόνιμης ή εποχικής απασχόλησης κυρίως αποφοίτων του, ενώ παρέχεται δημιουργική απασχόληση σε Άτομα με Αναπηρία (και συγκεκριμένα του Συλλόγου «η Ελπίδα», στο πλαίσιο εκπαιδευτικού-ψυχοθεραπευτικού προγράμματός τους).

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Χριστίνα Μιγκίρου, υπάρχουν υπαίθρια εργαστήρια για τα παιδιά σχολικών τάξεων από Νηπιαγωγείο έως και Δημοτικό, όπου εκτός από την ξενάγησή τους στους χώρους του Πανεπιστημίου γνωρίζουν τα φυτά που φιλοξενούνται στο φυτώριο, έρχονται σε επαφή μαζί τους και μετατρέπονται τα ίδια σε μικρούς κηπουρούς μεταφυτεύοντας και φροντίζοντας το δικό τους φυτό.

Τέλος, το φυτώριο του ΓΠΑ παρέχει δωρεάν φυτά σε ιδρύματα με άτομα με ιδιαιτερότητες και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς, αλλά και σχολεία.  

  • Πληροφορίες: Ιερά Οδός 75, Αθήνα, εντός του χώρου του Πανεπιστημίου | Tηλ. επικοινωνίας: 210 3474765 | Ωράριο: καθημερινά 8:00-16:00 και Σάββατα 8:00 - 14:00.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θ. Παπακώστας.