17 Ιούνιος 2019, 09:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2019, 09:11

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
    Γιώργος Κατρούγκαλος (Α) και Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / pio.gov.cy / Σταύρος Ιωαννίδης)

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Συμβούλιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Ακόμη, θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην κατάσταση στο Σουδάν, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην αφρικανική χώρα. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί, επίσης, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και τρόποι για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, υπό το πρίσμα των σύγχρονων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Περαιτέρω, στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον ομόλογό τους από την Ιορδανία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, από κοινού με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να συζητήσουν την Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τρία χρόνια μετά την υιοθέτησή της.

Την επομένη ημέρα, την Τρίτη 18 Ιουνίου, ο Γ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη ΕΕ - Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), την προεδρία του οποίου η Ελλάδα αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα. Οι συζητήσεις στη Συνδιάσκεψη αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τους τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου.