16 Ιούνιος 2019, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2019, 22:05

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες

  • Ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης, όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, και το διεθνές Δίκαιο στην περιοχή. θα έχει συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς». Όπως επισήμανε, «η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και βεβαίως από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε τον διεθνή ρόλο της χώρας μας.

»Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ και για αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. «Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, να λάβει η σύνοδος κορυφής τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ», είπε ο πρωθυπουργός.