16 Ιούνιος 2019, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2019, 21:45

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα

  • Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου για την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους. Εξάλλου, το απόγευμα ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η χώρα συντάσσεται με την Κύπρο σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

Μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες.

Είχαν προηγηθεί νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το ΚΥΠΕ σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων και αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του «Πορθητή», είπε ότι «δεν θα καταφέρουν να συλλάβουν κανέναν». Τόνισε μάλιστα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Μάλιστα, νωρίτερα είχε αποκαλέσει τον Γάλλο πρόεδρο «ατζαμή» στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Αν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως έναν απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά», είπε. «Αγαπητοί αδελφοί μου, εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε.

»Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Πού ήμασταν και πού είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι «αν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας, παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Σε ό,τι αφορά τα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του «Πορθητή», ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τί συλλήψεις θα κάνετε;. Τί θα συλλάβετε;», διερωτήθηκε. «Άλλωστε, με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.