16 Ιούνιος 2019, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2019, 18:19

Άγιον Όρος: Κλοπές από πολλές Ιερές Μονές έχει ο δράστης της κλοπής στη Μονή Ιβήρων

  • Άγιον Όρος: Κλοπές από πολλές Ιερές Μονές έχει ο δράστης της κλοπής στη Μονή Ιβήρων
    Η Μονή Ιβήρων (φωτ. αρχείου: Παντελής Σαββίδης)

Τάματα, αφιερώματα και χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 4.300 ευρώ αφαίρεσε από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους σύμφωνα με την αστυνομία ο 56χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη στις 13 Ιουνίου με την κατηγορία ότι έκλεψε τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι ο 56χρονος δρούσε από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον προηγούμενο μήνα.

Έπειτα από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, εξιχνιάστηκαν άλλες τέσσερις κλοπές από τρεις ναούς και ένα κελί σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή του συλληφθέντα σε παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 56χρονος το βράδυ της 12ης Ιουνίου φέρεται να παραβίασε ξύλινη προθήκη βυζαντινής εικόνας του 9ου μ.Χ. αιώνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ιερά Μονή Ιβήρων και να αφαίρεσε χρυσά τάματα πιστών, αυτοκρατορικά κοσμήματα, περιδέραια με βυζαντινά νομίσματα, αρχιερατικά εγκόλπια και μετάλλια αθλητών, τα οποία είναι ανεκτίμητης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.

Από την πρώτη στιγμή οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του. Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν αρχικά να εντοπιστούν όλα τα κλεμμένα τάματα και αφιερώματα σε ορεινή περιοχή του Αγίου Όρους, τα οποία αποδόθηκαν στην Ιερά Μονή, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε και ο 56χρονος, επίσης σε περιοχή του Αγίου Όρους και συνελήφθη.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.