16 Ιούνιος 2019, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2019, 17:28

Ερντογάν: Ο Μακρόν είναι ατζαμής, δεν δικαιούται να μιλά για την Ανατολική Μεσόγειο

  • Ο Ερντογάν δεν αποδέχεται την παραίτηση Σοϊλού
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Bartlomiej Zborowski)

«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Γαλλίας «ατζαμή» σε αυτές τις δουλειές. Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήση κατά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι μπορούν να μιλούν αυτοί που έχουν δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη-γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται», είπε.

«Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι το καταλαβαίνω. Τι δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Εάν μου πεις ‘και η δική μου η Τotal έκανε συμφωνίες’, τότε άφησε την Total να μιλήσει. Και αυτή μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να συνεχίζει να μιλά για αυτό, είναι άλλο θέμα. Εσύ ως Γαλλία δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα, τέτοια αρμοδιότητα να λες κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι με βάση το διεθνές Δίκαιο «ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο διαμοιράζεται από κοινού και το νερό που βγαίνει. Το θέμα είναι αυτό. Εκεί οι ομογενείς μου έχουν δικαιώματα. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα χαρίζουμε. Και ο νότος με τον ίδιο τρόπο έχει σε ίσο ποσοστό δικαιώματα.

»Αλλά οι ομογενείς μου Τουρκοκύπριοι στον βορρά δεν είναι διαφορετικοί. Έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αν για αυτά αποφασίσει τις λεπτομέρειες ο νότος, εμείς θα το αγνοήσουμε επιτρέποντας την εξαπάτηση του βορρά; Τι δουλειά έχουν εδώ οι Γάλλοι; Αυτοί αναλαμβάνουν καθήκοντα κατά το δοκούν. Ο κ. Μακρόν είναι πολύ ατζαμής σε αυτές τις δουλειές. Δεν έχει συνηθίσει ακόμη σε αυτή τη δουλειά. Και μάλλον μέχρι να συνηθίσει θα πάρει πολύ χρόνο».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.