16 Ιούνιος 2019, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2019, 13:00

Νέα Πέλλα: Εγκάρδια υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (φωτο)

  • Νέα Πέλλα: Εγκάρδια υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (φωτο)
    Ο Αρχιεπίσκος Αμερικής Ελπιδοφόρος καταφθάνει στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ν. Πέλλας
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ελπιδοφόρου για την Αγία Σοφία 3
  • Νέα Πέλλα: Εγκάρδια υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (φωτο)

Ο μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, επικεφαλής του ιερού κλήρου, οι τοπικές Αρχές, παραδοσιακοί σύλλογοι και πλήθος πιστών, υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, το απόγευμα του Σαββάτου (15/6), στον ιερό ενοριακό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Πέλλας.

Ο Ελπιδοφόρος, που επισκέφτηκε τους συμπατριώτες πρόσφυγες και τους συγγενείς του στη Νέα Πέλλα, χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό της Πεντηκοστής, στον οποίο έλαβαν μέρος ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και πολυάριθμοι κληρικοί συγχοροστατούντος του οικείου ποιμενάρχη. Στο τέλος του Εσπερινού, ο Ιωήλ προσφώνησε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με εγκαρδιότητα, τονίζοντας τα χαρίσματά του και ευχόμενος σε αυτόν πολυετή και καρποφόρα διακονία.

Του δώρισε μάλιστα ένα από τα προσωπικά του εγκόλπια, με την εικόνα της Αγίας Τριάδας. Στην συνέχεια ο προϊστάμενος του ιερού ναού δώρησε στον Ελπιδοφόφο μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία είναι πολιούχος της Ν. Πέλλας και της οποίας παρεκκλήσιο υπήρχε και στην κοινή πατρίδα των προσφύγων κατοίκων του χωριού, το χωριό Τσιφλίκ Κιοΐ έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Ακολούθησαν προσφωνήσεις του δημάρχου Πέλλας Γ. Στάμκου και του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα. Στην αντιφώνησή του ο Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Εδέσσης, τους άρχοντες και όλους τους παρισταμένους επειδή τίμησαν με την παρουσία τους το προσκύνημά του στο χωριό του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Για τους συγχωριανούς μου ήρθα σήμερα. Για να τους αποχαιρετήσω». Θεώρησε καθήκον του, όπως είπε, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του να λάβει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά να πάρει επίσης και την ευχή των πατέρων, παππούδων και συγγενών, κεκοιμημένων και ζώντων που βρίσκονται στην Ν. Πέλλα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στις συχνές επισκέψεις του στο χωριό κατά την νεανική του ηλικία και στη συμμετοχή του στις επίμοχθες αγροτικές εργασίες.

Επισήμανε ότι όταν αναλαμβάνει κάποιος μια υψηλή αποστολή πρέπει να έχει την ευχή της πατρίδας και την ευχή του Παναγιώτατου, και ότι η διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής είναι σημαντική όχι μόνον για τους εκεί ομοεθνείς και πιστούς, αλλά και για την πατρίδα. Ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Εδέσσης για την αγάπη και την φιλοξενία του, ενώ τον ευχαρίστησε και εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη για την άριστη διαποίμανση του ποιμνίου Του. «Είσαστε ένας υποδειγματικός ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και αυτό δεν είναι κενός λόγος», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές το εκκλησίασμα διέκοψε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου με αυθόρμητα χειροκροτήματα.
Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές του Ν. Πέλλας, οι πρώην υπουργοί Γ. Καρασμάνης και Θ. Τζάκρη, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, της Αστυνομίας και άλλων Αρχών και φορέων.

Κατά την έξοδό του από τον ιερό ναό, ο Ελπιδοφόρος μίλησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Μακεδονικό Αγώνα, τονίζοντας ότι αποτελεί γι᾿ αυτόν προτεραιότητα η ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» του Μανχάταν, καθώς και η εξύψωση του κύρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.