16 Ιούνιος 2019, 09:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2019, 08:58

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τσαβούσογλου: Iδιαίτερα προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Ικανοποίηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν 2
    (Φωτ.: diplomacy.state.gov)

Ως ιδιαίτερα προκλητικό βήμα χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα σχέδια γεώτρησης που έχει η Άγκυρα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ειδική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, που αφορούσε τον ισχυρισμό του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της χώρας του, ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε ο ιστότοπος hellasjournal.com, η δήλωση του Μ. Τσαβούσογλου –κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ– αυξάνει την ένταση στην περιοχή: «Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δήλωση της 6ης Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία ισχυρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση».