16 Ιούνιος 2019, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2019, 09:09

Στις 22 Ιουνίου η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

  • Στις 22 Ιουνίου η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
    Ο νέος Αρχιεπίσκος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, του έβδομου κατά σειρά ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, θα λάβει χώρα το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 11 π.μ. στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Ο από Προύσης μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως την 11η Μαΐου 2019.  

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει στην ενθρόνιση ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.

Η εκλογή και η επικείμενη ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και στην τελετή πρόκειται να παραστούν πολλοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής, πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό και το πλήρωμα της Εκκλησίας στην Αμερική, κλήρος και λαός, που θα έρθουν να γνωρίσουν, να καλωσορίσουν και να λάβουν την ευχή και την ευλογία του νέου τους Αρχιεπισκόπου και πνευματικού τους πατέρα.

Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή μετάδοση μέσω δορυφόρου και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής (www.goarch.org). Μετά την ενθρόνιση, θα παρατεθεί επίσημο ενθρονιστήριο γεύμα, σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πρόκειται να αφιχθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντυ το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουνίου. Το πρωί της επόμενης ημέρας (20/6), θα φτάσει στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου θα τελέσει δοξολογία στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου και θα συναντήσει το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής. Αμέσως μετά, θα συναντηθεί με τους μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και τους βοηθούς επισκόπους. Το βραδυ της ίδιας ημέρας θα παραστεί και θα ευλογήσει δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του, με τη συμμετοχή ιερέων και πρεσβυτερών της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς και ιεραρχών εκτός Αμερικής που θα βρίσκονται στην αμερικανική μεγαλούπολη για την ενθρόνιση.

Το πρωί της Παρασκευής (21/6), ο Αρχιεπίσκοπος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στη συνέχεια το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα υποδοχής θρησκευτικών ηγετών της Νέας Υόρκης το οποίο θα παραθέσει ο Ραββίνος Άρθουρ Σνέεϊρ.

Την Κυριακή (22/6), μετά την ενθρόνιση, ο σεβασμιώτατος θα προεξάρχει στη πρώτη του ως Αρχιεπίσκοπος συνοδική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τους μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Ο όρθρος, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας θα αρχίσει στις 8:30 π.μ. και η Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ. Θα ακολουθήσει δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα του Καθεδρικού Ναού.