15 Ιούνιος 2019, 21:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2019, 21:42

«2η Γιορτή της Παράδοσης»: Οι πυρριχιστές του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας ξεσήκωσαν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (φωτο)

  • «2η Γιορτή της Παράδοσης»: Οι πυρριχιστές του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας ξεσήκωσαν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (φωτο)

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» συμμετείχε στην «2η Γιορτή της Παράδοσης», που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019. Όπως σημειώνει «Ο Φάρος» ήταν ένα υπερθέαμα με πλούσιο άρωμα Ελλάδας και λαϊκού πολιτισμού, ενώ το Δημοτικό Θέατρο στο κέντρο του Πειραιά, ένα αληθινό στολίδι για την πόλη, πλημμύρισε από κόσμο, ήχους και χρώματα.

Περισσότεροι από 1.000 χορευτές με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, με συνοδεία μουσικών οργάνων και γνώριμων σκοπών, ταξίδεψαν τους θεατές σε κάθε γωνιά της πατρίδας.

Κι όταν ακούστηκε η λύρα του Σταύρου Σαββίδη και το νταούλι του Δημήτρη Σαχσανίδη, οι ζιπκαλίδες και οι ζουπουνοφόρες του Συλλόγου, με πάθος και περηφάνια, χόρεψαν χορούς του Πόντου.

Παράλληλα με το χορό, η συγκινητική αφήγηση της Σοφίας Σαββίδου, προέδρου και χοροδιδασκάλου του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», έφερε στο νου όλων εικόνες από την αλησμόνητη πατρίδα. Σείστηκε το Δημοτικό Θέατρο από τα χειροκροτήματα, όταν μέσα από τα κύματα του Εύξεινου Πόντου πρόβαλαν οι πυρριχιστές, μικροί και μεγάλοι, αποδεικνύοντας πως τίποτα δε χάνεται όταν αυτό μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

«Ο Φάρος» ευχαριστεί «από καρδιάς» τον κ. Μαρωνίτη για την πρόσκληση σ' αυτήν την «υπέροχη γιορτή», σ’ αυτό το αντάμωμα όπου «όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά πρόβαλε την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό μας». Στην λαμπρή εκδήλωση συμμετείχαν και άλλα ποντιακά σωματεία, μέλη των οποίων φωτογραφήθηκαν μαζί με τους χορευτές του «Φάρου», τονίζοντας την ιστορία και την παράδοση των προγόνων τους.

  • Φωτογραφίες: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος».
Gallery