15 Ιούνιος 2019, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2019, 17:53

H Τουρκία απορρίπτει τη διακήρυξη των «Med7» για την κυπριακή ΑΟΖ: Είναι εκτός πραγματικότητας και κατά του διεθνούς δικαίου

  • Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική νοοτροπία για το αδιέξοδο στο Κυπριακό
    Άποψη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει την κοινή δήλωση στήριξης της 6ης Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου προς την Κύπρο, και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της ΑΟΖ, και υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα «απορρίπτει μεροληπτικές παρατηρήσεις, αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα, και κατά του διεθνούς δικαίου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Για εμάς δεν έχει καμία αξία, δύναμη, ή αντίκτυπο» τονίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που ισχυρίζεται ότι τα σχόλια της κοινής διακήρυξης των «Med7» αντανακλούν τις εθνικές θέσεις Ελλάδας-Κύπρου, που είναι ασύμβατες με τις Αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής οι ηγέτες των «Med7» (Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Μάλιστα, έγινε σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όσα δήλωσε νωρίς σήμερα στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, το γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα έχει ξεκινήσει εργασίες, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Μεσόγειο. Επίσης, είπε ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέρονται όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».