15 Ιούνιος 2019, 10:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2019, 09:31

Παναγία των Παρισίων: Σήμερα η πρώτη λειτουργία μετά τη φωτιά

  • Παναγία των Παρισίων: Σήμερα η πρώτη λειτουργία μετά τη φωτιά
    (Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Την πρώτη λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε εν μέρει τον καθεδρικό ναό πριν από δύο μήνες, θα τελέσει σήμερα το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί, ενώπιον περιορισμένου αριθμού προσώπων. Η λειτουργία θα διαρκέσει μία ώρα και θα αρχίσει στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στο παρεκκλήσι που βρίσκεται πίσω από τη χορωδία.

Όπως διευκρινίζει η Αρχιεπισκοπή του Παρισιού, για προφανείς λόγους ασφαλείας η λειτουργία δεν θα είναι ανοικτή για τους πιστούς, όμως θα μεταδοθεί απευθείας από το καθολικό κανάλι KTO, ώστε «οι χριστιανοί να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτήν».

Συγκεκριμένα, θα παρευρεθούν περίπου 30 πρόσωπα, τα μισά από τα οποία ιερείς. Εκτός από τον Οπετί και τον εφημέριο της Νοτρ-Νταμ Πατρίκ Σοβέ, παρόντες θα είναι μέλη του επισκοπικού συμβουλίου, εθελοντές, εργαζόμενοι στο εργοτάξιο και εργαζόμενοι στην Αρχιεπισκοπή του Παρισιού.

Η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 15 Απριλίου στον καθεδρικό ναό, προκάλεσε έντονη συγκίνηση στον κόσμο, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τη διάσωση και αποκατάσταση αυτού του ιστορικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας. Το μνημείο, το οποίο ανήκει στον κατάλογο της UNESCO με την παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, έχασε το βέλος του, τη στέγη του και ένα μέρος του θόλου του.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.