14 Ιούνιος 2019, 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2019, 18:04

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κούρδων στην Ελλάδα καταγγέλλει «παράνομες παραδόσεις» αγωνιστών στην Τουρκία

  • Το Πολιτιστικό Κέντρο Κούρδων στην Ελλάδα καταγγέλλει «παράνομες παραδόσεις» αγωνιστών στην Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Orestis Panagiotou)

Σε μια σοβαρή καταγγελία, που προκαλεί ερωτηματικά, προχωρά το Πολιτιστικό Κέντρο Κούρδων στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει, υπήρξαν «παράνομες παραδόσεις», στο «αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας», μελών του φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), καθώς και Κούρδων και Τούρκων αγωνιστών, που πέρασαν στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω του ποταμού Έβρου.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πολιτιστικό Κέντρο των Κούρδων: «Το πολιτιστικό κέντρο των Κούρδων στην Ελλάδα αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία, τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, για τις παράνομες παραδόσεις των παρακάτω αναφερόμενων μελών του φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας HDP (Δημοκρατικό Κόμμα  των Λαών), καθώς και Κούρδων και Τούρκων αγωνιστών, στο αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας (İlker Başak Baydar, Helin Yilmaz, Sidar Balsever, Ahmet Gönültas, Mehmet Gonültas, Ufuk Sünger, Ahmet Baran, Ruken Varol, Fatma Varol, Hafiz Aslan).

»Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουμε λάβει από τους οικείους των προαναφερθέντων αγωνιστών –από 5 Μαΐου 2019 έως πριν από μια βδομάδα– τα παραπάνω γνωστά μέλη του HDP και Κούρδοι αγωνιστές, με καταδίκες απ’ τα τουρκικά δικαστήρια από 10 ως 25 χρόνια, προσπάθησαν σε μικρές ομάδες και πέτυχαν να περάσουν από Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου. Αμέσως, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων, πήγαιναν και παραδίνονταν στις ελληνικές Αρχές θεωρώντας πλέον ότι όντας στα χέρια των ελληνικών αρχών θα ήταν ασφαλείς.

»Γρήγορα όμως το αίσθημα αυτό της ασφάλειας μετατρεπόταν σε εφιάλτη, αφού με σοκ και δέος έβλεπαν τους Έλληνες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες να τους επιτίθενται, να τους ξυλοκοπούν, να τους αφαιρούν τα προσωπικά τους αντικείμενα, λεφτά και κινητά, και με τη βίαιη χρήση όπλων να τους επιβιβάζουν σε φουσκωτά και να τους περνάνε στην αντίπερα όχθη του ποταμού, όπου τους παρέδιδαν στις τουρκικές Αρχές –οι οποίες φαινόταν καθόλα ενήμερες και σε αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές– τους παραλάμβαναν και τους οδηγούσαν μετά από βάναυσα και απάνθρωπα βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές.

»Όλοι τους (όπως και οι δυο συμπρόεδροι, 11 βουλευτές, δεκάδες δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και 12 χιλιάδες μέλη του HDP) αυτήν τη στιγμή σαπίζουν στις απάνθρωπες τουρκικές φυλακές εκτός από δύο των οποίων η τύχη αγνοείται. Είναι ξεκάθαρο από τις ανομολόγητες αυτές πρακτικές, και ύποπτα αλισβερίσια με τις τουρκικές Αρχές, πως οι Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες δεν ενήργησαν οικεία βουλήσει και ότι κάποια ανώτερα κλιμάκια έδιναν εντολές και κάλυψη, για να δρουν με αυτό τον ανάρμοστο και προδήλως παράνομο τρόπο που αντίκειται στη διεθνή Σύμβαση του 1951 για την προστασία των πολιτικών προσφύγων.

»Εμείς ως Πολιτιστικό Κέντρο των Κούρδων της Ελλάδας εκφράζουμε τις βαθύτατες ανησυχίες μας για τις παράνομες και καταχρηστικές αυτές πρακτικές.

»Καλούμε δε τον ελληνικό λαό, τη διεθνή αμνηστία, όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς και τα ΜΜΕ να δείξουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στις συγκεκριμένες παραδόσεις συμπαραστεκόμενοι στα δίκαια αιτήματα των τους. Ζητούμε:

  • Να σταματήσουν αυτές οι παράνομες πρακτικές εις βάρος των πολιτικών προσφύγων που αγωνίζονται στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
  • Να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται από τις ελληνικές Αρχές με παράνομο και βάρβαρο τρόπο.
  • Να μην παραδίδονται στους δήμιους στην Τουρκία, όπως οι διεθνείς συνθήκες ορίζουν.
  • Να παρέμβει άμεσα η δικαιοσύνη για απόδοση ευθυνών και να ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις στους υπαίτιους για τις απεχθείς προαναφερόμενες πράξεις αυτές.

»Όλα τα αναλυτικά στοιχεία και επίσημες μαρτυρίες είναι στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών, αρκεί να τα ζητήσουν».