14 Ιούνιος 2019, 19:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2019, 18:07

Η Τουρκία έκανε διακανονισμό με Ελληνοκύπριο για περιουσία στα Κατεχόμενα

  • Η Τουρκία έκανε διακανονισμό με Ελληνοκύπριο για περιουσία στα Κατεχόμενα
    (Φωτ.: EPA / Thomas Hodel)

Σε φιλικό διακανονισμό με Ελληνοκύπριο πρόσφυγα που είχε περιουσία στην κατεχόμενη Κυθρέα προχώρησε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία. Ο Ιωάννης Κυριακίδης που είχε προσφύγει κατά της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, στα κατεχόμενα το 2011, είχε κερδίσει αποζημίωση ύψους 428.360 στερλινών από την Τουρκία που όμως μέχρι πρότινος δεν είχε καταβάλει τα οφειλόμενα.Υπό την πίεση του ενδεχόμενου παραπομπής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η Άγκυρα δέχθηκε να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση.

«Ως αποτέλεσμα, ο πελάτης μου αποδέχτηκε να αποσύρει την αίτησή του από το ΕΔΑΔ» είπε ο Μουράτ Χακί, δικηγόρος του Κυριακίδη, υπογραμμίζοντας πως το ΕΔΑΔ είχε δώσει προθεσμία έως τις 18 Ιουνίου.

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος δήλωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα 14 παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Στο ΕΔΑΔ έχουν φτάσει ακόμα 65 υποθέσεις κάποιες από τις οποίες αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στην Αμμόχωστο. Ο Μουράτ Χακί εκτιμά ότι η Τουρκία μπορεί να επιβάλλει νομοθεσία που θα υποχρεώνει την τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεισφέρει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων προς Ελληνοκύπριους.