14 Ιούνιος 2019, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2019, 11:35

Κεφάλι τεράστιου λύκου ηλικίας 40.000 ετών βρέθηκε άθικτο στη Σιβηρία

  • Κεφάλι τεράστιου λύκου ηλικίας 40.000 ετών βρέθηκε άθικτο στη Σιβηρία
    (Φωτ.: Twitter / Siberian Times)

Σχεδόν άθικτο, θαμμένο κάτω από τους πάγους της Σιβηρίας στη Δημοκρατία των Σαχά (Γιακουτία), ήταν το κεφάλι ενός τεράστιου λύκου, ηλικίας άνω των 40.000 ετών, σύμφωνα με τη χρονολόγηση που έκαναν Ιάπωνες επιστήμονες. Οι ακραίες συνθήκες βοήθησαν ώστε να διατηρηθούν και ο εγκέφαλος και οι ιστοί του προϊστορικού ζώου, γι’ αυτό και το εύρημα θεωρείται πολύτιμο για την επιστημονική κοινότητα.

Το κεφάλι βρέθηκε το 2018 στις όχθες ενός ποταμού. Η ανακοίνωση της ανακάλυψής του έγινε στο πλαίσιο έκθεσης για τα μαμούθ που διοργανώθηκε στο Τόκιο.

Ο λύκος όταν πέθανε ήταν ενήλικας (η ηλικία του προσδιορίζεται σε δύο με τέσσερα έτη). Είχε πλούσιο τρίχωμα μαμούθ και εντυπωσιακούς κυνόδοντες. Το κεφάλι του είναι 40 εκ., σχεδόν διπλάσιο από αυτό που σημερινού γκρίζου λύκου. «Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους για να κατανοήσουμε πώς εμφανίστηκε και πώς εξελίχθηκε το είδος», δήλωσε στην εφημερίδα Siberian Times ο Αλμπέρτ Προτοποπόφ της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας των Σαχά.


(Φωτ.: Twitter / Siberian Times)

Το ζώο ανήκει στην Πλειστόκαινο γεωλογική περίοδο, και ζούσε στη Σιβηρία περίπου 8.000 χρόνια προτού εμφανιστούν οι πρώτοι άνθρωποι.