13 Ιούνιος 2019, 23:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2019, 23:49

Κόλπος Ομάν επιθέσεις: Το Ριάντ θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του

  • Κόλπος Ομάν επιθέσεις: Το Ριάντ θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του
    Το δεξαμενόπλοιο «Front Altair» μετά την έκρηξη (φωτ.: EPA / Stringer)

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια που σημειώθηκαν στον Κόλπο του Ομάν, τονίζοντας ότι το Ριάντ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα λιμάνια του, αλλά και χωρικά του ύδατα. Ο Χάλιντ αλ Φάλιχ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τις διεθνείς διαδρομές της ναυσιπλοΐας.

Όπως ανέφερε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφοδιάζει τις διεθνείς αγορές με πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις.

Μάλιστα, όπως είπε ο Φάλιχ, το υπουργείο και η εταιρεία Aramco αύξησαν την ετοιμότητά τους για να ανταποκριθούν.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους συμμάχους τους διάφορες επιλογές για το πώς θα προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα στον Κόλπο του Ομάν μετά τις επιθέσεις, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί ευθέως το Ιράν.

Συγκεκριμένα, δύο αξιωματούχοι που μίλησαν σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ότι δεν θα διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο.

Ανησυχία από τη Διεθνή Ένωση Δεξαμενοπλοίων Intertanko
Την ανησυχία του για τις επιθέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνής Ένωσης Δεξαμενοπλοίων Intertanko, Paolo d'Amico. «Μετά από δύο επιθέσεις εναντίον των δύο σκαφών ανησυχώ πολύ για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας που διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ. Έχουμε ανθρώπους κάθε εθνικότητας και σκάφη κάθε σημαίας που διέρχονται καθημερινά αυτήν την κρίσιμη θαλάσσια λωρίδα», τόνισε.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο», επισήμανε ο Paolo d'Amico.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.