13 Ιούνιος 2019, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2019, 22:29

Κόλπος Ομάν: Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο ένα από τα δύο τάνκερ (βίντεο)

  • Κόλπος Ομάν: Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο ένα από τα δύο τάνκερ (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / STR)

Το πλήρωμα του ενός από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν εγκατέλειψε το τάνκερ όταν εντόπισε στα πλευρά του μηχανισμό που δεν είχε εκραγεί, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. Μιλώντας στο Reuters, αλλά ζητώντας να μην κατονομαστεί, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε ότι πιστεύεται πως ο μηχανισμός ήταν μια μαγνητική νάρκη.

Νωρίτερα, άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι στην επίθεση δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλες.

Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον Μάιο, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως το Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η Τεχεράνη ευθύνεται για τις επιθέσεις με βάση τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και την προηγμένη μέθοδο των επιθέσεων. Ακόμη, υποστήριξε ότι η Τεχεράνη εργάζεται για να διαταράξει τη μεταφορά πετρελαίου μέσα από τα Στενά του Ορμούζ και σημείωσε ότι «οι απρόκλητες επιθέσεις είναι μέρος μιας εκστρατείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για κλιμάκωση των εντάσεων».

Επίσης, πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θέλει το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής συμμαχίας που πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη δήλωσε ότι οι επιθέσεις που στα δύο δεξαμενόπλοια συνιστούν μια «μεγάλη κλιμάκωση».

«Από την οπτική μου […] μπορούμε να το συνδέσουμε με τις επιθέσεις των Χούτι στα Μπαμπ ελ Μάντεμπ», δήλωσε ο Τούρκι αλ Μάλκι στους δημοσιογράφους στο Ριάντ, αναφερόμενος στις επιθέσεις τον Ιούλιο του 2018 εναντίον δύο σαουδαραβικών δεξαμενόπλοιων στα στρατηγικής σημασίας στενά Μπαμπ ελ Μάντεμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, που αποδόθηκαν στους σιίτες αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τεχεράνης.

Τραμπ: Είναι πολύ νωρίς για συμφωνία με το Ιράν
Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Πομπέο, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι εκτιμά τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ιάπωνα συμμάχου του, πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, αλλά πιστεύει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για μια συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

«Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι υπερβολικά νωρίς ακόμη και για να το σκεφτούμε», ανέφερε σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι οι Ιρανοί «δεν είναι έτοιμοι, όπως δεν είμαστε ούτε και εμείς!».

Παράλληλα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ στις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, απέρριψε κατηγορηματικά την έναρξη συνομιλιών με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «δεν του αξίζει» να ανταλλάσσουν οι Ιρανοί μηνύματα μαζί του.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.