13 Ιούνιος 2019, 22:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2019, 22:29

Θεανώ Φωτίου: 739 αιτήσεις για αναδοχή και υιοθεσία σε λιγότερο από δύο μήνες

  • Θεανώ Φωτίου: 739 αιτήσεις για αναδοχή και υιοθεσία σε λιγότερο από δύο μήνες

Σε 739 ανέρχονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από υποψήφιους γονείς για αναδοχή και υιοθεσία σε λιγότερο από δύο μήνες από την εφαρμογή του νέου νόμου, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του διήμερου επιμορφωτικού Εργαστηρίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας περιφέρειας Αττικής, η Θ. Φωτίου διευκρίνισε ότι από αυτές τις αιτήσεις οι 606 είναι για υιοθεσία και οι 133 για αναδοχή, ενώ 2.443 πολίτες επισκέφθηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού πάνω σε αυτό το θέμα», διαπίστωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, όπως είπε, «71 ατομικοί φάκελοι παιδιών είναι ήδη στο σύστημα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο τελειώνει η ιστορία της αναζήτησης των ριζών χωρίς αποτέλεσμα. Πλέον, από 18 χρονών θα υπάρχει η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν τις ρίζες τους στο εθνικό μητρώο. Επίσης, αλλάζει η νοοτροπία του λαού, ο οποίος δεν χρειάζεται να κρύβει μια τεράστια πράξη γενναιοδωρίας και αγάπης που είναι η υιοθεσία και η αναδοχή. Ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού περιέχει το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής του», σημείωσε η Θ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι κάθε γονιός θα εκπαιδευτεί προτού κριθεί ότι είναι κατάλληλος για να προχωρήσει στην αναδοχή ή την υιοθεσία.

Επίσης, διευκρίνισε ότι ένας υποψήφιος γονιός δεν χρειάζεται να περιμένει έξι ή οκτώ χρόνια για αναδοχή ή υιοθεσία, καθώς ο χρόνος αναμονής συντομεύει σε οκτώ με δώδεκα μήνες. «Πριν αναλάβουμε κυβέρνηση, δίνονταν 200 επιδόματα από 120 διαφορετικές πηγές χωρίς ενιαία κριτήρια», σχολίασε η Θ. Φωτίου, κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο προνοιακό κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ξέφραγο αμπέλι.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε «καμία κοινή βάση δεδομένων για τη διασταύρωση των στοιχείων. Γι' αυτό, δημιουργήσαμε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα επιδόματα. Σήμερα, δίνονται τέσσερα επιδόματα. Το ένα αφορά την ακραία φτώχεια και τα άλλα τρία προορίζονται για τα μεσαία στρώματα. Για πρώτη φορά, διασταυρώνονται επτά βάσεις δεδομένων του κράτους. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα 242 Κέντρα Κοινότητας σε όλους τους δήμους, όπου ο πολίτης πληροφορείται για τα δικαιώματά του».

Επισήμανε μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της μεταρρύθμισης, πείστηκαν οι δανειστές και «δεν κόψαμε τα επιδόματα. Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ».

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε πως όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο βρήκε ένα τεράστιο ιδρυματικό κράτος «που λειτουργούσε χωρίς κανόνες», καθώς δεν υπήρχε καταγεγραμμένος ο ακριβής αριθμός των παιδιών που ήταν στα Ιδρύματα και δεν ήταν γνωστό πόσα ιδρύματα λειτουργούσαν.

Σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση, η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι το υπουργείο προχώρησε σε δύο ενέργειες, που είναι ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία και η θέσπιση με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, εξασφαλίζοντας τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την άποψή μας ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ισχυρό», υπογράμμισε η Θ. Φωτίου. «Λέγεται αυτόν τον καιρό ότι το κοινωνικό κράτος δεν παράγει πλούτο και ανάπτυξη. Όλοι, όμως, ξέρουν ότι παράγει πλούτο. Γι' αυτό το θέλουν οι ιδιώτες. Εμείς αυξήσαμε τα κονδύλια της πρόνοιας και όλου του κοινωνικού κράτους μέσα σε συνθήκες κρίσης. Πιστεύουμε ότι τα επιδόματα και οι παροχές είναι όρος ισοτιμίας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Μπάρλα.