13 Ιούνιος 2019, 21:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2019, 21:00

Αλβανία: Το Κοινοβούλιο ψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Ιλίρ Μέτα

  • Αλβανία: Παραμένει η αβεβαιότητα για τις δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου
    Ο Ιλίρ Μέτα (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Με συντριπτική πλειοψηφία το αλβανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών. Την κυβερνητική πρόταση υπερψήφισαν 100 βουλευτές και επτά την καταψήφισαν.

Κατόπιν αυτού, εκτιμάται από τους πολιτικούς αναλυτές ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για πιθανή καθαίρεση αργότερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που στην Αλβανία εκλέγεται από τη Βουλή.

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μέτα, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με την Αμερικανίδα επιτετραμμένη στα Τίρανα, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Βουλής ως «ποτάμι ύβρεων και ρητορικής, που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης, ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα». Υποστήριξε δε ότι το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών έχει συνταγματική νομιμοποίηση και ως στόχο την αποφυγή της αποσταθεροποιητικής διένεξης, ενώ δήλωσε πως αυτό παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτικό προς εφαρμογή από όλους.

Ο πρόεδρος Μέτα εγγυήθηκε ότι οι Αλβανοί πολίτες θα ψηφίσουν σύντομα σε μια άλλη ημερομηνία, πέρα από αυτήν της 30ης Ιουνίου, η οποία όπως είπε θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν αρχίσει και είναι σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση καταλήγει με δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας να συμβάλουν για την πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση εναντίον του στο βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντιπολίτευσης για την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος εφαρμόζει και οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα η εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα τη Δευτέρα. Ο Μπάσα θεωρείται από την εισαγγελία ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ. Νωρίτερα, προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του Έντι Ράμα, κατηγορώντας τον ότι ήρθε στην κυβέρνηση με τα χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος και ότι από κοινού με τη μαφία επιδιώκει να καταλάβει όλους τους θεσμούς της δημοκρατίας στη χώρα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.