15 Ιούνιος 2019, 14:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2019, 15:01

Τεχνητό πάγκρεας: Ημερίδα για την πρόοδο στην αντιμετώπιση του διαβήτη

  • Τεχνητό πάγκρεας: Ημερίδα για την πρόοδο στην αντιμετώπιση του διαβήτη
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ο νεανικός διαβήτης μετατρέπεται σε επιδημία και η επιστήμη δεν ξέρει ούτε την αιτιολογία, ούτε τον τρόπο να τον προλάβει και να τον θεραπεύσει. Οι ασθενείς και το περιβάλλον τους πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς η τεχνολογία βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά δεν κάνει θαύματα, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την οργάνωση ημερίδας το Σάββατο 22 Ιουνίου με θέμα: «Τεχνητό Πάγκρεας: Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του διαβήτη».

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD).

Θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που έχουν πάρει μέρος στις πολυετείς έρευνες για την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις και θα απαντήσουν σε ερωτήματα για τη νέα αυτή τεχνολογία.

«Το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone. Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας», εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μπαρτσόκας, προσθέτοντας ότι η καλή ρύθμιση του διαβήτη που μπορεί να επιτευχθεί με το τεχνητό πάγκρεας σε βάθος χρόνου οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Βασική επιδίωξη των επιστημόνων με την εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι η μείωση στο ελάχιστο των επιπλοκών του διαβήτη, αλλά και η απελευθέρωση των ασθενών από την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και διευθύντρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστίνα Κανακά.

Η τεχνολογία για τον διαβήτη προχώρησε σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία. Ο αριθμός των τρυπημάτων για τη μέτρηση γλυκόζης έχει περιοριστεί πολύ με την εφαρμογή των αισθητήρων συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης και οι συνεχώς βελτιούμενες αντλίες ινσουλίνης έχουν μειώσει την ανάγκη συχνών ενέσεων.

Όμως, όπως είπε ο Χρ. Μπαρτσόκας, ένα μεγάλο βήμα έχει επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός κλειστού κυκλώματος που αποτελείται από αισθητήρες με λογισμικό πλήρους συνεργασίας με την αντλία ινσουλίνης. Αυτό θεωρείται πλέον ως η πρώτη εφαρμογή ενός «τεχνητού» παγκρέατος. «Η έγκριση λειτουργίας της τεχνολογίας κλειστού κυκλώματος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η εφαρμογή της από εξαμήνου στον Καναδά, συντελεί με επιτυχία στην ικανοποίηση της επιθυμίας των παιδιών με διαβήτη για την κατάργηση των ενέσεων».

Στη χώρα μας αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές του 2020 και όπως είπε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) Σοφία Μανέα, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται πολύ κοντά στην ευρεία εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.