13 Ιούνιος 2019, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2019, 13:19

Στις Σέρρες ο Τίμιος Σταυρός από την Παναγία Σουμελά

  • Στις Σέρρες ο Τίμιος Σταυρός από την Παναγία Σουμελά
    (Φωτ.: romfea.gr)

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Λουκά του ιατρού, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, και της επετείου των δέκα χρόνων από τα εγκαίνια του παρεκκλησίου των Αγίων Ιωάννου του Σερραίου και Λουκά του ιατρού Σερρών, το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά.

Η επίσημη υποδοχή έγινε στα προπύλαια του παρεκκλησίου παρουσία πλήθους πιστών της πόλης. Το ιερό κειμήλιο θα παραμείνει στο ναό έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου και ιερέων της Μητρόπολης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Θεολόγος ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γεώργιο Τανιμανίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη μεταφορά στην πόλη των Σερρών του περίφημου Σταυρού των Μεγάλων Κομνηνών, αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας.

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στον ποντιακό ελληνισμό, υπογραμμίζοντας ότι οι Πόντιοι γνωρίζουν τι σημαίνει σταυρός και τι σημαίνει πόνος της προσφυγιάς. «Οι Πόντιοι είναι άνθρωποι περήφανοι και αγωνιστές, έχουν το χάρισμα του Έλληνα να ξεπερνούν τις δυσκολίες με τη δύναμη της πίστεως, ενώ τους διακρίνει το δημιουργικό πείσμα για την εκπλήρωση των ιερών οραματισμών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στο λόγο του.

Ακολούθησε ομιλία της δρ Βασιλικής Κώστα (ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) με θέμα «Άγιος Λουκάς, ο φιλάγιος και φιλάνθρωπος επίσκοπος», ενώ ύμνους έψαλε η Βυζαντινή Χορωδία του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου.